Grazers Oostvaardersplassen lusten hooi niet

De grote grazers in het natuurgebied de Oostvaardersplassen tonen weinig interesse in de balen schraal hooi, die daar onder druk van de Tweede Kamer zijn uitgestrooid. Dat verklaarde demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vandaag na afloop van de ministerraad. "Het loopt geen storm."

De konikpaarden hebben 'geen belangstelling' voor het hooi, slechts één edelhert heeft toegehapt en verder komen 'een paar heckrunderen' iedere ochtend langs voor een hapje van het hooi, verklaarde de bewindsvrouw. "We gaan nog even kijken hoe lang we dit moeten blijven doen." Als verklaring voor het eetpatroon van de dieren voert de minister het aanbreken van de lente aan. "Het is nog koud, maar het gras groeit wel."

Verburg voert met het bijvoeren van de uitgehongerde dieren een motie uit van de Tweede Kamer. Verschillende fracties waren geschrokken van het feit dat de winter 65 heckrunderen, 230 konikpaarden en 520 edelherten het leven heeft gekost. Het is het beleid om de natuur zijn gang te laten gaan in de Oostvaardersplassen, maar dit is te gortig, oordeelde de Kamer vorige week.

Behalve de Oostvaardersplassen besloot de Kamer dat ook de grazers in de Veluwezoom extra te eten moeten krijgen. Dit is echter niet gebeurd. Natuurmonumenten heeft geoordeeld dat dit niet nodig was, aldus Verburg.