Bolt: "Ik kan sneller dan 9,58 lopen"

Usain Bolt heeft zijn collegasprinters aan het begin van het seizoen gewaarschuwd: het wereldrecord op de 100 meter kan nog scherper dan de 9,58 seconden die de Jamaicaan vorig jaar liep.

"Ik heb nog nooit volledig geconcentreerd een 100 meter afgewerkt. Ik kijk te vaak om mij heen waar de concurrentie zich bevindt. Slaag ik erin om me te focussen op mijn eigen race, mijn blik alleen te richten op de finishlijn, dan duik ik onder de 9,58. Alles is mogelijk. Ik denk dat 9,4 haalbaar is. Dat record zal dan heel lang blijven staan," zei Bolt in The Guardian.

"Mijn doelstelling is om het hele seizoen ongeslagen te blijven, alleen zo voorkom ik dat ik mijn scherpte verlies, want natuurlijk ligt dat gevaar op de loer in een jaar zonder WK of Olympische Spelen. Ik moet blijven presteren. Dat ben ik aan mijn fans en sponsors verplicht. Het geeft me ook een psychologische voorsprong op mijn rivalen. Vroeger, toen Asafa Powell record na record liep, wilde ik per se een confrontatie met hem vermijden. Je wilt toch ontzag inboezemen," zei Bolt die onder meer veel concurrentie krijgt van de Amerikaan Tyson Gay.

Bolt begint nu aan een intensief trainingsblok van een maand. Hij wil het rustig aan doen, maar beseft dat de concurrenten dat niet van plan zijn. "Ik zag Powell laatst in actie, hij is al in vorm. Dit jaar wil ik het eigenlijk rustig aan doen. Natuurlijk, als 9,5 een vereiste is om ongeslagen te blijven, zal dat moeten gebeuren. Maar als 9,9 volstaat, heb ik dat net zo lief. Het plan is om volgend seizoen weer te lopen in de 9,5."

De Jamaicaan wil niet zoals Michael Johnson voorstelt de 400 meter lopen of gaan verspringen. Bolt wil zich puur op het sprinten richten. De eerste belangrijke wedstrijd in Europa die hij gaat lopen is de Diamond League-wedstrijd in Parijs op 16 juli. De IAAF bevestigde zijn komst eerder vandaag.