Minister: 'Stop subsidies duurzame energie'

De overheid moet niet tot in de lengte van dagen het verschil tussen marktprijs en kostprijs voor duurzame energie blijven subsidiëren. Demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) schrijft vandaag in een ingezonden brief in de Volkskrant dat de subsidies de overheid gedurende tientallen jaren miljarden euro's kost en bedrijven lui maakt. "Daar moeten we dus vanaf."

Van der Hoeven zette zich de afgelopen drie jaar juist in voor de subsidies om de klimaatdoelstellingen voor 2020 te halen. Maar in het stuk schrijft ze nu dat duurzame energie de komende jaren nog een te beperkte en te dure optie is voor CO2-reductie. "Voor een effectief klimaatbeleid is een combinatie van emissiehandel en fiscale prikkels de beste aanpak en zijn bijvoorbeeld energiebesparing en kernenergie goedkoper."

Duurzame energie is volgens de minister nodig voor een betrouwbare energievoorziening, economische groei en groene werkgelegenheid. De minister ziet voor duurzame energie meer in 'een slimme combinatie van internationaal beleid, industriebeleid en innovatiebeleid'.

Zo tekent ze aan dat windparken nu worden gebouwd in het land waar de subsidies het hoogst zijn. "Dat kan Europa zich, zeker in deze tijd van economische malaise, niet permitteren." Nederland moet volgens haar kijken naar zaken waarbij het ten opzichte van andere landen in het voordeel is.

Vanwege de lange kustlijn, goede havens, sterke offshoresector en chemische industrie zouden vooral bio-energie en windenergie kansrijke opties zijn. Om door te groeien moet hier de komende vier jaar nog subsidie voor worden verstrekt, maar daarna moet de geldkraan onherroepelijk worden dichtgedraaid.

Met energiebesparing, bijvoorbeeld in de industrie, kan daarbij volgens haar nog veel worden gewonnen. "De Nederlandse industrie is al behoorlijk efficiënt, maar het kan nog beter." De overheid kan helpen met garanties of kredieten voor innovatieve investeringen.

En ook op het gebied van onderzoek en innovatie kan Nederland nog veel winnen. "Omdat het duurzaam maken van de energievoorziening een kwestie van de lange adem is, moet juist nu worden geïnvesteerd in de technieken van morgen."

PvdA-Kamerlid Paul Tang reageert kritisch. Van der Hoeven valt haar beleid af zonder een nieuw argument, twittert hij. "Wat heeft ze de afgelopen jaren dan wel gedaan?"