NAVO-offensief Kandahar begint in juni

Het NAVO-offensief om de Zuid-Afghaanse stad Kandahar begint in juni, zo heeft het persbureau AP gisteren in Amerikaanse militaire kringen vernomen.

Kandahar is de geestelijke bakermat van de radicaal-islamitische Taliban-beweging. Het streven is de Taliban uit de stad te verjagen voordat in augustus de ramadan begint, zegt een hooggeplaatste militaire bron.

Voordat het echte offensief begint zullen Amerikaanse troepen proberen doorgangsroutes te beveiligen en de leiders van omliggende districten proberen over te halen met de NAVO-troepen samen te werken. Een groot deel van de dertigduizend extra Amerikaanse militairen die president Barack Obama naar Afghanistan stuurt zal hiervoor worden ingezet.

Generaal Stanley McChrystal, de bevelhebber van de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan, heeft eerder deze maand gezegd dat de operatie in Kandahar anders wordt dan die in Marjah in de provincie Helmand. Hij gaf aan dat er een forse strijdmacht zal worden samengetrokken voor een grote operatie tegen een goed verschanste tegenstander.