Sheehan betuigt spijt over homo-uitspraken

De voormalige Amerikaanse generaal John Sheehan heeft er spijt van dat hij zijn eveneens gepensioneerde Nederlandse collega generaal Henk van den Breemen heeft betrokken in de discussie rond de val van Screbrenica in 1995. Ook is het falen van de operatie in Screbrenica volgens hem niet de fout van individuele soldaten. Dat schrijft hij in een mail aan Van den Breemen, waar de NOS de hand op heeft weten te leggen.

Sheehan zei een kleine twee weken geleden dat de val van Srebrenica in 1995 en de daaropvolgende genocide op bijna achtduizend moslims mede te wijten is aan de homo's in het leger. De oud-generaal deed zijn uitspraken tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat rondom de behandeling van een voorstel over de toelating van openlijke homoseksuelen tot het Amerikaanse leger.

De voormalig bevelhebber van de NAVO zei zich te baseren op uitspraken Henk van den Breemen, de toenmalige Chef Defensie Staf. Van den Breemen vindt deze aantijgingen 'volstrekte onzin', zo had het ministerie van Defensie eerder al laten weten.

In de mail zegt Sheehan het te betreuren dat hij bij het terughalen van de discussies tussen hem en Van den Breemen van vijftien jaar geleden een verkeerd beeld heeft gegeven van hoe de Nederlandse oud-generaal denkt over sommige bepaalde sociale kwesties. "Het is ook spijtig dat ik ervoor heb gezorgd dat je werd betrokken in een publiek debat."

Met de opmerking van Sheehan dat het falen van de operatie in Screbrenica niet de fout is van individuele soldaten neemt hij zijn uitspraken niet volledig terug. Desondanks is homo-organisatie Pink Army niet langer van plan de oud-generaal voor de rechter te slepen.

Pink Army wilde Sheehan voor het gerecht slepen om hem te dwingen excuses te maken. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde de homo-organisatie Pink Army. Ook demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) als demissionair premier Jan Peter Balkenende reageerden afkeurend.

Initiatiefnemer van Pink Army Peter Schouten geeft aan te denken dat de reacties en de publiciteit in Nederland en de Verenigde Staten 'kennelijk' zoveel druk op Sheehan hebben uitgeoefend dat hij op zijn woorden moest terugkomen. De homo-organisatie stelt dat het Pink Army ging om de excuses van de voormalig generaal 'en dat hij zou erkennen dat hij een onjuiste verklaring heeft afgegeven'. "Nu hij zijn spijt heeft betuigd vervalt de noodzaak tot het starten van een rechtszaak."