[Six Nations] Frankrijk wint wedstrijd, kampioenschap en Grand Slam

Op zaterdag 20 maart vonden de laatste wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hier volgt een kort verslag van de wedstrijd tussen Frankrijk en Engeland.

Frankrijk - Engeland 12-10

Omdat Ierland eerder vanavond verloor van Schotland was de eindoverwinning voor de Fransen al een zekerheid, maar omdat Frankrijk nu ook van Engeland won is de Grand Slam ook een feit. In een overvol en kletsnat Stade de France begon Frankrijk zoals ze de meeste wedstrijden beginnen. Al snel schoot Trinh-Duc er een drop goal in, maar binnen een minuut maakte Engeland een try. De Franse defensieve lijn schoof niet snel genoeg op en de Engelsen profiteerden optimaal via Ben Foden. Toby Flood, die Jonny Wilkinson uit de basis hield, schoot de conversie ook raak, zodat Engeland met 3-7 voor stond. In de dertien minuten die volgden had Frankrijk het moeilijk, maar kruipten ze langzaam maar zeker de Engelse helft op en kregen ze een penalty die Morgan Parra, die eerder een penalty miste, koeltjes benutte. Zes minuten later was het weer raak voor Frankrijk en Parra nadat Cole en Hartley meerdere malen in de fout gingen tijdens de scrums.

Ook de volgende Franse penalty was een gevolg van een fout van Cole, waardoor Frankrijk met een 12-7 voorsprong de rust in ging. De Engelse bondscoach Martin Johnson greep hard in in de rust. Dan Cole en Dylan Hartley mochten direct naar de tribune vertrekken en David Wilson en Steve Thompson kwamen voor hen in de plaats. Dit leek effect te hebben, want Engeland drukte Frankrijk vast op de eigen helft en kreeg nog een enorme kans via debutant Ashton. Met alleen nog Poitrenaud voor zich en vier landgenoten in zijn rug als potentiële afspeelmogelijkheden trapte hij in zijn enthousiasme de bal te vroeg over de Fransman heen, en ondanks dat Ashton een stuk sneller was dan Poitrenaud had de laatstgenoemde zo'n voorsprong dat een tweede Engelse try er niet meer inzat. Waar Frankrijk normaal gesproken fris en fruitig speelt met snelle aanvallen en effectieve afstandsschoten lieten ze in deze wedstrijd Engeland komen, maar ondanks dat Engeland in deze wedstrijd beter speelde dan in alle vorige wedstrijden van het kampioenschap kon Engeland geen vuist maken tegen de Fransen, al wist de ingevallen Jonny Wilkinson nog wel iets terug te doen door knap een penalty van grote afstand en een lastige hoek te benutten.

De spelers van Frankrijk waren duidelijk zenuwachtig tegen het einde van de wedstrijd en na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Lawrence uit Nieuw-Zeeland vlogen ze elkaar in de armen. Sinds 2002 is dit de vijfde keer dat Frankrijk het Six Nations Championship heeft weten te winnen en is het de derde keer dat ze dat met een Grand Slam doen, wat wil zeggen dat Frankrijk alle wedstrijden van het kampioenschap heeft weten te winnen. Na de Grand Slam van vorig jaar is Ierland dit jaar als tweede geëindigd met twee verliespartijen en drie overwinningen, gevolgd door Engeland (twee keer winst, twee keer verlies, éénmaal gelijk), Wales (tweemaal winst, drie keer verlies), Schotland (één overwinning, één gelijkspel en drie nederlagen) en Italië (één keer winst, viermaal verlies).