[Six Nations] Engeland houdt Schotland op gelijkspel

Tijdens het weekend van zaterdag 13 maart en zondag 14 maart vonden de vierde serie wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hieronder staat een kort verslag van de wedstrijd tussen Schotland en Engeland.

Schotland - Engeland 15-15

Voor het eerst sinds 1989 is een duel tussen Schotland en Engeland in een gelijkspel geëindigd. Het duel om de Calcutta Cup, een trofee die naar de winnaar van het Six Nations-duel tussen Schotland en Engeland gaat, werd ontsierd door een aantal ernstige blessures in de tweede helft. Schotland had na het verlies tegen Italië in het vorige duel wat goed te maken en onder aanvoering van Chris Cusiter werd de Engelse defensie flink op de proef gesteld. Dan Parks schoot de eerste penalty meteen raak nadat Engelsman Cole zelfs na aandringen van de scheidsrechter de bal niet losliet. Even later benutte Wilkinson een penalty voor Engeland. Schotland bleef aanvallen en meer balbezit houden, maar ze kwamen niet door de sterke Engelse defensie heen, ook al hielden ze de Schotten onreglementair tegen. Hierdoor kreeg Parks weer een penalty die hij ook deze keer benutte. Weer was het Wilkinson die de Engelsen langszij schoot via de tegenstoot. Na twee eerdere mislukte pogingen tot het maken van een drop-goal wist Parks zijn derde poging wel te benutten, waardoor de ruststand 9-6 in het voordeel van Schotland werd.

Vroeg in de tweede helft schoot Wilkinson Engeland wederom op gelijke hoogte, maar niet lang daarna moest hij van het veld nadat hij geblesseerd raakte bij een tackle. Toby Flood, die voor Wilkinson in het veld kwam, inspireerde Engeland tot nieuwe aanvallen en schoot ze zelfs op voorsprong na alweer een penalty. Schotland reageerde meteen door via Parks weer op gelijke hoogte te komen door wederom een penalty. Schotland bleef aanvallen en kwam heel dichtbij een try toen Kelly Brown van Schotland en Ugo Monye van Engeland keihard met hun hoofden op elkaar botsten, waarna het spel minutenlang stillag. Beide spelers moesten het veld met een hoofdblessure verlaten. Brown kon dat nog lopend met ondersteuning, maar Monye werd met een wagentje van het veld gereden. Hij kreeg ook extra zuurstof toegediend.

Toen de wedstrijd hervat werd gingen de Schotten weer verder met aanvallen, met een penalty voor Dan Parks als gevolg. Hij schoot de bal echter op de paal. Ook aan de andere miste Flood een penalty. Tegen het einde van de wedstrijd kregen de Schotse spelers meer last van kramp, zodat Engeland eindelijk kansen kreeg om aan te vallen. Op nog een benutte penalty na van Flood leverde dat niets op. Schotland zette met hun laatste krachten nog even aan om via de vierde benutte penalty van Parks weer op gelijke hoogte te komen, waarna Parks totaal uitgeput naar de kant werd gehaald. Met nog slechts drie minuten te gaan kreeg Engeland een kans om via Flood de winnende penalty te benutten, maar 43 meter bleek net iets te ver te zijn voor Flood, die zag hoe de bal op het stootkussen van de paal belandde. Even later floot de scheidsrechter af zodat het duel in een voor Schotland teleurstellend gelijkspel eindigde. Door deze puntendeling zal Schotland hoogstwaarschijnlijk de houten lepel ontvangen, de prijs voor het land dat op de laatste plaats in de rangschikking eindigt.