Bijna helft gemeenteraadsleden nieuw

De gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden hebben flink wat nieuw bloed gebracht. Gemiddeld is 45 procent van de raadsleden nieuw, blijkt uit een steekproef van ambtenarenblad Binnenlands Bestuur onder 61 gemeenten. Dat kan nog meer worden als raadsleden tot wethouder worden benoemd

In de grote steden is meer dan de helft van de raadsleden vervangen en in de kleinste gemeenten meer dan een derde. In Den Haag zijn 31 van de 45 raadsleden nieuw, in Groningen, Nijmegen en Leiden 22 van de 39 raadsleden en in Amsterdam 24 van de 45.

Hoogleraar politicologie Kees Aarts concludeert uit de cijfers dat de gemeenteraad steeds amateuristischer wordt, terwijl het bestuur steeds meer professionaliseert. "Per saldo neemt de politieke sturing van gemeenteraden door raadsfracties daardoor af en dat is jammer voor de lokale democratie", zegt de Twentse hoogleraar in het tijdschrift.

De Tilburgse bestuurskundige Marcel Boogers wijst op het grote aantal raadsleden dat tussentijds vertrekt. "Het probleem van de hoge doorstroming wordt daardoor in stand gehouden en het versterkt het gevoel dat de gemeenteraad er niet toe doet."

Bijna helft gemeenteraadsleden nieuw
Bijna helft gemeenteraadsleden nieuw (Foto: Novum)