Politie Rusland arresteert activisten

De Russische politie heeft vandaag dertien politieke activisten gearresteerd om te voorkomen dat ze een bijeenkomst zouden houden tegen de politie. Dat zegt Roman Dobrokhodov, leider van een oppositiegroepering.

De politie blokkeerde tevens het plein waar de activisten bijeen wilden komen. In Rusland breekt de politie vaak vreedzame protesten op, ook als er gedemonstreerd wordt voor het grondwettelijke recht op samenscholing.

Dobrokhodov vertelde persbureau Associated Press vanuit het politiebureau telefonisch dat hij verwachtte dat hij en de andere activisten later vandaag weer vrijgelaten zouden worden. De politie ontkent echter dat er iemand is gearresteerd.

President Dmitri Medvedev reageerde eerder al op de groeiende publieke woede op de politie door verschillende politieambtenaren uit hun functie te ontheffen. Ook wil hij een einde maken aan de corruptie bij de politie. De arrestaties van vandaag maken echter duidelijk dat er nog geen bereidheid is om protesten in het centrum van Moskou toe te staan.