Dalai Lama blij na ontmoeting met Obama

De ontmoeting tussen de Dalai Lama en de Amerikaanse president Barack Obama is ten einde. De bespreking op het Witte Huis duurde meer dan een uur en na afloop zei de Tibetaanse spiritueel leider 'heel blij' te zijn.

De Dalai Lama vertelde verslaggevers vandaag dat hij met Obama heeft gesproken over de bevordering van de menselijke waarden, religieuze harmonie en de zorgen van het Tibetaanse volk. Volgens de Dalai Lama was Obama 'behulpzaam'.

Obama verklaarde volgens woordvoerder Robert Gibbs dat hij een groot voorstander is van 'het behoud van de unieke religieuze, culturele en linguïstische identiteit van Tibet en de bescherming van de mensenrechten van het Tibetaanse volk'.

De grotendeels symbolische ontmoeting met de Dalai Lama was ingetogen uit respect voor China. Beijing beschouwt de Boeddistische monnik als een seperatist en Obama wil zich niet de woede van China op de hals halen op een moment dat de samenwerking met Beijing op het gebied van de nucleaire impasse, de klimaatverandering en andere prioriteiten hard nodig is.

Dalai Lama blij na ontmoeting met Obama
Dalai Lama blij na ontmoeting met Obama (Foto: Novum)