'Meerderheid Nederlanders steunt Bos'

Twee derde van de Nederlanders vindt het terecht dat PvdA-leider Wouter Bos vasthoudt aan de beëindiging van de huidige missie in Uruzgan. Dat blijkt uit een peiling die Synovate heeft gehouden in samenwerking met NRC Handelsblad.

Het gaat hierbij om kiezers van vrijwel alle partijen, behalve het CDA. Van de CDA'ers vindt twee derde het niet terecht dat Bos voet bij stuk houdt.

De zevenhonderd ondervraagden zijn meer verdeeld over de vraag of de huidige missie definitief moet worden beëindigd. De helft vindt van wel; vier op de tien Nederlanders vinden dat er andere opties moeten worden bekeken.

Hetzelfde geldt voor de vraag of het kabinet mag vallen op deze kwestie: 39 procent vindt van wel tegenover 45 procent die vindt dat de coalitie in het zadel moet blijven. Van de CDA'ers vindt driekwart de kwestie geen val van het kabinet waard. Een meerderheid van 58 procent verwacht overigens niet dat het kabinet over deze kwestie zal struikelen.

Mocht premier Jan Peter Balkenende (CDA) binnenkort wel aan de koningin het ontslag van zijn kabinet aanbieden, dan vindt 38 procent van de ondervraagden het de schuld van het CDA, terwijl 24 procent naar de PvdA wijst. Bijna niemand ziet de ChristenUnie als schuldige.

Mag het kabinet wat jou betreft vallen?