Mollema: "Ziekte misschien wel goed geweest"

Vorig jaar kon wielertalent Bauke Mollema nauwelijks in actie komen vanwege de ziekte van Pfeiffer. De renner van de Rabobankploeg begon deze week aan zijn seizoen in Mallorca, waar hij besefte dat de ziekte zich misschien wel goed heeft gedaan.

"Op de lange termijn heeft die ziekte me misschien wel goed gedaan," zegt Mollema tegen Wielerupdate. "Ik kon niets doen, dus had alle tijd om na te denken. Over van alles. Ik besefte ook weer hoe mooi wielrennen was, omdat ik het zo miste. Na mijn ziekte was ik zelfs dolblij om weer een kermiskoersje in België te rijden. Bovendien heb ik besloten om in de toekomst beter naar mijn lichaam te luisteren, op bepaalde momenten meer rust te pakken en mijn dagelijkse schema's te veranderen. Ik trainde in het verleden vaak pas laat op de dag, nu ga ik eerder mijn bed uit om al vroeg te trainen. Het zijn misschien kleine dingetjes, maar ik hoop hier op lange termijn wat aan te hebben."

Eind vorig jaar maakte hij zijn rentree en reed onder andere de Ronde van Lombardije, waar Mollema goed reed. "Ik ben goed het seizoen uit gegaan. Dat is heel belangrijk, want dat gevoel neem je toch mee de winter in. Mede daardoor heb ik een heel goede winter gehad, waarin ik heerlijk heb kunnen trainen. Ik voel me goed, eigenlijk de hele winter al."

Dit voorjaar rijdt Mollema zijn eerste grote ronde, de Giro d’Italia. Wat daarin zijn rol zal zijn is nog niet bekend. "Denis Menchov en Robert Gesink gaan niet mee, dus we zullen zonder uitgesproken kopman starten. Ik heb mezelf niet echt een doel gesteld. Ik weet natuurlijk ook niet precies wat ik kan verwachten in zo'n drieweekse koers. Als ik een paar etappes vooraan mee kan doen, zou dat heel mooi zijn. Dan kijken we daarna wel verder. Maar de Giro is geen doel op zich."