Iran kondigt hogere verrijking uranium aan

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft het atoomenergieagentschap van zijn land vandaag bevolen te beginnen met de productie van hoger verrijkt uranium. Zijn zet zal de internationale gemeenschap nog sceptischer maken over de bedoelingen die het land heeft met uranium.

"Als Allah het wil, zal het uranium worden verrijkt tot een splijtbaar gehalte van twintig procent", zei de president op de nationale televisie. Daarmee zou tegemoet worden gekomen aan de behoefte van Iran. De president gaf geen datum wanneer het verrijkingsproces begint.

Hij sprak op een bijeenkomst die werd bijgewoond door het hoofd van het atoomenergieagentschap, Ali Akbar Salehi. Ahmadinejad richtte zich tot Salehi en zei: "Salehi, begin met de productie van uranium dat is verrijkt tot een splijtbaar gehalte van twintig procent."

De productie van hoog verrijkt uranium is de grootste zorg die de internationale gemeenschap heeft over het nucleaire programma van Iran. Het kan namelijk worden gebruikt voor nucleaire wapens. Iran heeft altijd gesteld dat het kernenergie alleen voor vreedzame doeleinden wil gebruiken.

Iran en het westen hebben gediscussieerd over een plan van de Verenigde Naties. Dat plan houdt in dat Iran zijn uranium exporteert voor verrijking in het buitenland. Deze week zei Ahmadinejad dat hij bereid was hieraan mee te werken. Iran zou 'geen probleem' met het plan hebben. De uitspraken werden afgelopen dinsdag sceptisch ontvangen door wereldleiders. Terecht, blijkt nu.