OvJ's nooit ontslagen om fouten

Alle officieren van justitie die de afgelopen tien jaar forse fouten hebben gemaakt zijn nog in functie of hebben promotie gemaakt. Dat meldt het televisieprogramma Zembla vandaag. Voormalig minister van Justitie Frits Korthals Altes (VVD) vindt volgens het programma dat officieren die ernstige fouten maken van hun taak moeten worden ontheven.

Voorzitter van het College van procureurs-generaal Harm Brouwer stelt volgens Zembla dat officieren wel worden aangesproken op hun fouten. Zo zouden ze disciplinaire maatregelen opgelegd krijgen. Hij wil echter niet toelichten wat dat inhoud.

Het programma verzamelde negentig vonnissen waarin de rechter kritiek heeft op het Openbaar Ministerie. Zeker honderdvijftig verdachten van moord, vrouwenhandel en kinderporno zijn de afgelopen tien jaar door fouten van justitie vrijgelaten Ook worden onschuldigen door fouten in de cel gezet.

In vier vonnissen stelt de rechter dat justitie in strijd met de wet heeft gehandeld. In acht zaken is volgens de rechter doelbewust informatie achtergehouden. Ook zou meerdere keren bewijsmateriaal expres zijn vervalst.

Deze week uitte de rechtbank in Breda forse kritiek op het onderzoek naar een vermeende drugsbende. Rechercheurs hadden de verklaringen van een verdachte later aangevuld op basis van wat ze zich van het gesprek konden herinneren. Justitie vond de verklaringen toch bruikbaar, omdat ze later aan de verdachte waren voorgelegd. Die had toen echter te kennen gegeven geen zin te hebben om dat allemaal nog eens na te lezen.