Hof verhoogt straffen voor doden baby

Een vader en moeder die hun baby van nog geen vier weken oud zwaar hebben mishandeld waardoor het kind overleed, zijn vandaag veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk acht en zeven jaar. Het gerechtshof in Den Haag achtte hen schuldig, maar sprak hen vrij van doodslag.

De rechtbank veroordeelde beide verdachten uit Rotterdam in september 2008 tot drie jaar gevangenisstraf en tbs. Het hof verhoogde de celstraffen omdat geen tbs werd opgelegd. Daaraan lagen rapportages van het Pieter Baan Centrum ten grondslag.

Het kind werd eind 2007 ernstig mishandeld en liep onder meer zwaar hersenletsel op. Het hof heeft niet kunnen vaststellen wie van de ouders het fatale letsel heeft toegebracht, maar houdt beiden daarvoor verantwoordelijk. Ook acht het hof bewezen dat beide ouders hun baby Talysa na de mishandelingen de nodige hulp hebben onthouden.

Het OM had ook acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de 30-jarige vader, Ricky C. Tegen de 26-jarige moeder, Gairoena H., had justitie vier jaar cel geëist, maar het hof legde haar zeven jaar op. Zij is minder toerekeningsvatbaar dan de vader, oordeelde het hof. Maar omdat het hof het aandeel van de moeder hoger inschat dan het Openbaar Ministerie, kreeg ze zeven jaar cel opgelegd.

De ouders hadden elkaar leren kennen in een nachtopvang voor daklozen. De Inspectie Jeugdzorg concludeerde in december 2008 dat het kind uit huis had moeten worden geplaatst.