Aantal scooterdiefstallen fors gestegen

Het aantal scooters en bromfietsen dat wordt gestolen is vorig jaar met ruim veertien procent gestegen ten opzichte van 2008. In 2009 werden er 13.276 ontvreemd: 36 per dag. Nog geen kwart van de gestolen bromfietsen wordt teruggevonden. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Zuid-Limburg zijn de vijf gebieden waar de meeste diefstallen plaatsvonden. Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit vandaag.

Vooral scooters van de merken Piaggio, Peugeot en Tomos zijn geliefd. Zo'n 1,3 procent van de bromfietsen loopt het risico gestolen te worden. Bij auto's is dat 0,13 procent. De stichting gaat binnenkort overleggen met gemeenten en politiekorpsen en voorstellen doen om de trend te keren.

Het aantal motoren dat werd gestolen steeg vorig jaar met bijna tien procent. Ook hier is het decor meestal een van de vier grote steden. Een kwart wordt teruggevonden.

Vorig jaar nam het aantal autodiefstallen weliswaar af met 1,7 procent, maar sinds september is voor het eerst sinds 2002 sprake van een stijging. Volkswagens werden met 2509 exemplaren veruit het meest gestolen. Opel en Ford bezetten de tweede en derde plaats. Bijna 56 procent van de gestolen auto's werd teruggevonden.