Oppositie vindt knieval Balkenende te mager

De oppositie vindt de nieuwe verklaring van het kabinet over het rapport-Davids te mager. Dat bleek vanavond tijdens een debat in de Tweede Kamer. D66, GroenLinks, SP, VVD en PVV hebben ook geen goed woord over voor de gang van zaken in het kabinet.

De nieuwe verklaring die het kabinet vanavond stuurde, na een dag lang intensief crisisoverleg, is volgens SP-fractievoorzitter Agnes Kant een 'lullig briefje'.

De oppositie vindt het verder vreemd dat Balkenende in de nieuwe verklaring alleen ingaat op het punt van de juridische onderbouwing van de Irak-oorlog. Balkenende erkent nu dat die niet adequaat was.

Balkenende nam gisteren echter ook afstand van twee andere conclusies van de commissie-Davids: dat hij te weinig leiding had gegeven en dat de Tweede Kamer niet goed was geïnformeerd. Daarover wordt in de nieuwe brief van het kabinet niet gerept.

De oppositie vindt verder dat de coalitiepartijen er sinds gisteren een potje van hebben gemaakt. "Het kabinet wortelt in zulk diep wantrouwen dat men niet in staat is een persverklaring zonder ruzie op te stellen", stelde GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema. Ook SGP-Kamerlid Kees van der Staaij vroeg zich af of er nog wel voldoende 'cement in de coalitie' zit.

Volgens PVV-leider Geert Wilders hebben vice-premier Wouter Bos en diens PvdA de ruzie in de coalitie gewonnen. "De premier is vernederd door de PvdA." Wilders vindt dat het kabinet moet opstappen.