"Ajax moet gebruik maken van eigen talenten"

Ajax moet de komende jaren nadrukkelijker gebruik maken van eigen talenten. Dit stelt algemeen directeur Rick van den Boog in een gesprek met het Algemeen Dagblad. De Amsterdammers hebben niet de financiële middelen om veel nieuwe spelers aan te trekken in de komende transferperiodes.

"Als je de historie erop na slaat, dan heeft de eigen jeugd het altijd moeten doen bij deze club. Ajax dat de Champions League en de wereldbeker won in 1995: dat was een elftal vol met eigen jeugd en enkele buitenstaanders die een échte meerwaarde hadden. Ik blijf geloven dat we de jeugdopleiding zo goed kunnen maken, dat we van daaruit weer een echt Ajax-elftal kunnen krijgen dat ook Europees meetelt", liet Van den Boog weten tegen het AD.

De algemeen directeur van Ajax vindt dat er een nauwkeurige profielschets gemaakt moet worden om het hoogst mogelijke rendement uit een talent te halen. "Om het concreet te maken: in het profiel van centrale verdediger passen in het huidige voetbal geen spelers meer kleiner dan 1.85 meter. Een talent in onze B2 dat die lengte nooit zal halen, wordt niet verder opgeleid in die rol", legt de algemeen directeur.

"Alleen als we straks zien dat we in het profiel van rechtshalf geen direct inzetbare vervanger van de basisspeler in Ajax 2 hebben en de beste jeugdspeler daarachter heeft nog drie jaar nodig, dan kunnen we een tussenoplossing kopen. Die komt dan van een bestaande scoutingslijst. Daarop staan geen jongens die 20 miljoen euro kosten, maar ook geen modale Eredivisie-spelers."