Toyota: "Sorry voor uitblijven succes"

Toyota heeft haar excuses aangeboden voor het uitblijven van resultaten in de Formule 1. Ook verontschuldigt het merk zich bij de fans voor de plotselinge terugtrekking uit de koningsklasse van de autosport eerder vandaag.

Toyota kwam in 2002 de Formule 1 binnen na eerst een jaar getest te hebben. Ondanks het enorme budget werden er in het eerste jaar maar twee punten gepakt. Het Japanse merk kende in 2005 haar succesvolste jaar in de Formule 1 met 88 punten en een vierde plaats in het constructeurskampioenschap. Ook werden dat jaar de eerste podiumplaatsen gepakt. Hoger dan een tweede plaats is de renstal nimmer gekomen. Nu neemt het merk na 139 races op het hoogste niveau waarin 273,5 punten werden behaald, afscheid van de sport. In totaal behaalde Toyota drie polepositions en dertien podiumplaatsen.

De economische omstandigheden noopten Toyota-president Akio Toyoda tot het maken van deze beslissing voordat alle doelen bereikt werden. "Het was een lastige, maar onvermijdelijke beslissing," zei de Japanner tegen Reuters. "We worstelden vorig jaar al toen het economisch klimaat verslechterde met de vraag of we moesten doorgaan met de F1. We trekken er nu volledig de stekker uit."

"Ik bied mijn nederigste excuses aan de vele fans van Toyota aan voor het niet behalen van de resultaten die we ons ten doel hadden gesteld."