Geruzie in Vlaams Belang

Het rommelt binnen de partij Vlaams Belang. Bestuurders ruziën openlijk over de koers en de banen binnen de rechts-nationalistische partij.

Oud-voorzitter Frank Vanhecke is opgestapt als bestuurslid uit protest tegen de huidig voorzitter, meldde de voorzitter vandaag op VRT-televisie. Twee anderen, de populaire Marie Rose Morel en parlementslid Karim Van Overmeire trokken zich eveneens terug als kandidaat-bestuursleden.

De nieuwe voorzitter wil een rustiger koers voor Vlaams Belang. De partij, die voorheen Vlaams Blok heette, zorgde tot dusver voor harde uitspraken en acties tegen de islamisering en voor het uitroepen van een republiek Vlaanderen. Voorzitter Bruno Valkeniers streeft ernaar dat zijn partij zo in 2012 aanvaardbaar wordt voor coalities met andere politieke partijen. Tot dusver wil geen enkele andere partij samenwerking met Vlaams Belang.

De partij staat de laatste tijd onder druk door slechte verkiezingsuitslagen, onder meer bij de Europese verkiezing in juni. Een deel van de aanhang is overgelopen naar de rechts-liberale Jean-Marie Dedecker met zijn eigen Lijst Dedecker.

Vanhecke, tevens Europarlementslid, was tot 2008 twaalf jaar voorzitter van de partij. Hem staat een proces te wachten na een klacht wegens racistische uitlatingen in een partijkrant.