Gevangene legt computersysteem gevangenis plat

In de Britse gevangenis Ranby Prison heeft een gevangene het hele computersysteem platgelegd. De gevangene hoefde niets bijzonders te doen om toegang te krijgen tot het systeem: de gevangenisleiding gaf hem deze.

In de Britse gevangenis wilde men namelijk een intern tv-circuit aanleggen. Om kosten te besparen vroegen ze Douglas Harvard dit op te zetten. Opmerkelijk detail: Harvard zat in de gevangenis omdat hij veroordeeld is tot zes jaar cel in verband met een hack-operatie die hem ruim zeven miljoen euro opleverde.

Harvard vertelde de leiding dat hij toegang moest hebben tot het computersysteem van de gevangenis om het televisienetwerk op te kunnen zetten. Dit was geen probleem en volgens de gevangenisleiding was het ook niet nodig om Harvard tijdens zijn werkzaamheden in de gaten te laten houden door een cipier.

Het gevolg van deze blunders was dat Harvard een reset uitvoerde, waarmee hij alle systeemwachtwoorden wist te veranderen. Om dit alles ongedaan te maken en het systeem weer werkend te krijgen, moest een aantal dure experts ingehuurd worden. Harvard moest als 'beloning' voor zijn werkzaamheden een tijdje de isoleercel in.

Met dank aan EZKael voor de submit.