Kwakman: "Geef mij maar nog zo'n tegenstander"

Met zijn rake kopbal in de 24ste minuut leidde Kees Kwakman donderdag de 6-0 zege van NAC Breda op Gandzasar Kapan in de tweede voorronde van de Europa League in. Goal.com sprak na afloop met Kwakman, die tegen de Armeniërs als centrale verdediger fungeerde.

Evenals iedereen bij NAC wist Kwakman weinig van de opponent uit Armenië. "Toch mag je ze niet onderschatten van te voren, het is toch de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Daarom waren we ook scherp", besprak de 26-jarige Kwakman de wedstrijd na afloop. "Dankzij Henk Wisman hadden we een beetje een beeld van hen gekregen, maar om eerlijk te zijn: dit was meer het niveau van een hoofdklasser in plaats van Jupiler League."

NAC wist Gandzasar Kapan na de rust definitief op de knieën te krijgen. In de eerste helft liep het nog niet zo soepel bij de Bredanaars. Kwakman: "Het veld was goed, maar wel glad. Bovendien speelden zij met tien, elf man achter de bal, waardoor we secuur moesten zijn in de passing. In de eerste helft waren we dat niet, maar na rust wel. Alhoewel het op het laatst weer wat minder ging, maar dat komt ook door de stand."

Door de afwezigheid van de routiniers Rob Penders en Patrick Zwaanswijk speelde Kwakman donderdag samen met Tyrone Loran in het centrum van de verdediging. Voor Kwakman was het even wennen. "Af en toe moest ik wel op de rem trappen, ja. Dan wil ik te graag naar voren rennen", moest hij toegeven. "Maar onlangs in de oefenwedstrijd tegen Vitesse speelde ik ook achterin. Toen kon ik meteen aan de bak in de mandekking tegen Santi Kolk en Lasse Nilsson en dat ging goed."

Nu de return er feitelijk niet meer toe doet, kan er alvast vooruit gekeken worden naar de volgende ronde. Als het aan Kwakman ligt, loot NAC wederom een tegenstander van het kaliber Gandzasar Kapan. "Dan kunnen we lekker ver komen", betoogde de multifunctionele speler, die er nog wel wat van wil maken in Armenië. "We moeten daar niet tegen een blamage aanlopen. Het is nu zaak om het ritme en het zelfvertrouwen vast te houden. Maar in zo'n wedstrijd kan wel iedereen aan z'n minuten komen en zo weer fit worden."