Volleyballers plaatsen zich voor WK 3e ronde

Nederland heeft ook haar laatste WK 2e ronde-duel gewonnen van Turkije. In een warm Rotterdam Topsportcentrum werd het een zinderende vijfsetter. Een bekeken bal van Robert Horstink besliste uiteindelijk de wedstrijd (19-25, 25-16, 22-25, 25-17, 15-13). Naast Oranje plaatste ook het verrassende Estland zich voor de volgende ronde.

Turkije begon agressiever en daardoor beter aan het duel. Al snel werd een 2-6 voorsprong gepakt en dit gat bleef de gehele set gehandhaafd. Met name het Turkse blok bezorgde op beslissende momenten de punten. Oranje had moeite om van de buitenkanten tot scoren te komen, de meeste punten kwamen dan ook via de middenaanvallen van Rob Bontje en Lars Lorsheijd.

Wellicht geschrokken van het setverlies begon Oranje aanzienlijk feller aan het tweede bedrijf. Kay van Dijk, die in de eerste set Wytze Kooistra verving, en Robert Horstink onderscheidden zich in aanvallende zin. Nederland forceerde direct een gat van vijf punten dat niet meer uit handen werd gegeven. Met drie sprongservices van Rob Bontje werd de set binnen gesleept.

Oranje ging op dezelfde voet verder in de derde set. Aan het begin werd een lichte voorsprong gepakt. Maar na de tweede technische time-out (16-12) vochten de Turken zich langszij. Het blok aan Turkse zijde bewees haar diensten weer. Eén setpoint kon op geweldige wijze nog verijdeld worden, één punt later was het wel raak.

In de vierde set was de nodige agressie en concentratie weer terug. De voorsprong die aan het begin gepakt werd, werd langzaam aan uitgebouwd. De Turken bleken niet in staat om aan te haken en leken zich al neergelegd te hebben bij het spelen van een beslissende vijfde set.

De vijfde set ontpopte zich tot een echte thriller. Turkije had aan het begin een voorsprong, maar nog voordat er van kant werd gewisseld werd dit ongedaan gemaakt. De passievolle Turken vochten voor hun laatste kans, maar moesten uiteindelijk hun hoofden buigen voor Oranje.

"Ik ben erg content met het verloop van dit toernooi. We hebben enkele moeilijke situaties gehad en moesten soms echt overleven. De ploeg heeft dit op een goede en volwassen manier opgelost. Zij hebben de afgelopen dagen kunnen wennen aan de komende periode. Geduld is het devies, voor zowel de ploeg, supporters, media en mijzelf", concludeerde Blangé na afloop.

Nederland zal in de tweede helft van augustus samen met Bulgarije, Portugal en Tsjechië gaan strijden om twee WK-tickets. Estland moet het in Servië op gaan nemen tegen het thuisland, Spanje en Roemenië.

Vandaag werd eveneens bekend dat Ron Zwerver voor de komende twee jaar als opleidingstrainer voor de Nederlandse Volleybal Bond aan de slag gaat. Daarnaast wordt hij trainer/coach bij HvA Volleybal waar hij Gido Vermeulen opvolgt. Afgelopen seizoen werd Zwerver kampioen met ORTEC Rotterdam.Nesselande.

Submitter:  Bron: FOK!sport