Onduidelijkheid financiering Nieuwe Kuip

De bouw van een nieuwe Kuip in Rotterdam zal een 'mission impossible' gaan worden als de gemeente niet in de kosten (500 tot 600 miljoen euro) bijdraagt.

Feyenoord wil dat het nieuwe stadion in 2016 klaar is. Op die manier kan het stadion worden getest voor het WK voetbal van 2018, waar Nederland zich samen met Belgie voor kandidaat heeft gesteld. Maar mocht de gemeenteraad van Rotterdam besluiten om haar financiële steun in te trekken, dan gaat dat niet lukken.

"De gemeente Rotterdam móet meedoen", aldus Kuipbaas Jan van Merwijk vandaag in het AD Rotterdam. "Zonder steun van de gemeente zal die nieuwe Kuip er niet komen. Er is in Nederland geen enkel stadion gebouwd zonder bijdrage van de overheid."

De Rotterdamse wethouder Lucas Bolsius van sport en financiën zei eerder deze week dat hij eventuele steun wil heroverwegen. Dit komt vanwege verschillende verzoeken in de gemeenteraad, van onder andere GroenLinks en SP, die vragen om van de steun af te zien. Zij zijn van mening dat de bouw van het nieuwe stadion moet worden gezien als een particulier initiatief.

Bolsius zei overigens in het februarimagazine van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) al dat hij niet aan de nieuwe Kuip zal meebetalen. Terwijl hij bij de presentatie van de stadionplannen, eind 2008, nog zei dat hij uitging van van bijdragen van particuliere investeerders én van de gemeente Rotterdam.

De woordvoerder van de Rotterdamse wethouder heeft gezegd dat de ‘familie Feyenoord’ (proftak, amateurs en stadion) verantwoordelijk is voor de zogenoemde ‘business case’ voor de nieuwe Kuip.

Van Merwijk verwijst naar Ahoy en de Topsporthal, projecten waaraan de gemeente Rotterdam wél heeft bijgedragen. "Het overheidsbelang is er bij ons zeker," aldus Van Merwijk die zegt er in 2011 of 2012 duidelijkheid moet zijn over de wijze van financiering.