FINA maakt nieuwe regels voor zwempakken

De wereldzwembond FINA komt met nieuwe regels die de wildgroei aan zwempakken moet tegengaan. De federatie heeft bij het driedaagse congres in Dubai een pakket aan eisen opgesteld.

Afgelopen jaren kwamen fabrikanten steeds met nieuwe innovaties voor zwempakken, waardoor vele wereldrecords sneuvelden. Sommige zwemmers droegen zelfs twee of drie pakken, om extra goed te blijven drijven. Één van de nieuwe regels is dat een zwemmer slechts één pak mag dragen. Ook mag het materiaal niet dikker zijn dan 1 millimeter. Bepaalde materialen die prestaties van de zwemmers kunnen bevorderen, worden verboden. Daarnaast heeft de FINA een programma ontwikkeld om de materialen te controleren en te testen.

Tijdens het afgelopen EK kortebaan in december begon Jacco Verhaeren, technisch directeur van de KNZB, een petitie onder collega-coaches tegen de wildgroei in het hypermoderne materiaal. De FINA heeft vervolgens na een gesprek met de vertegenwoordigers van zestien fabrikanten een pakket eisen opgesteld, die nu zijn bekrachtigd.