[IJshockey] Den Haag slaat eerste slag

HYS Den Haag heeft vrijdagavond de eerste slag geslagen in de play-offserie tegen Geleen. In een fysiek duel trokken de Hagenezen aan het langste eind en wonnen met 4-1. Zondag is de tweede wedstrijd in de best of five serie.

Beide teams begonnen zwak aan de wedstrijd, wat resulteerde in een 0-0 tussenstand na 20 minuten. HYS was ietsje beter doordat zij meer kwaliteit hebben in het team, maar in de score kwam dat niet tot uitdrukking. Pas in de 28e minuut kwamen ze dan toch op voorsprong. John Hecimovic schoot de puck op de paal, maa rin de rebound behield Duncan Dalmao het overzicht. Hij zag Hecimovic vrij staan en bediende hem op maat, waardoor hij hem eenvoudig kon binnentikken. De goalie Benjamin Finkenrath was nog uit positie vanwege het eerdere schot op de paal.

Acht minuten later werd het 2-0. Mike Walling van Geleen kreeg twee minuten straf plus een schorsing voor checking from behind en uit de powerplay die daaruit volgde werd de 2-0 gemaakt. John Gordon liet Finkenrath met en harde one-timer kansloos. De straf van Walling bleek vervolgens een voorproefje te zijn van de groeiende irritatie tussen beide ploegen. Dit kwam tot uiting in de slotminuut van de tweede periode. Eerst werd Andri Salomonson bestraft met vier strafminuten voor high sticking, daarna maakte ook Jake Brenk zich schuldig aan checking from behind. Deze actie leidde tot diverse opstootjes met als hoogtepunt de vechtpartij tussen Andrew Derton en Brian Mullally, die het publiek op de banken kregen.

Tijdens deze vechtpartij kreeg het Haagse publiek het aan de stok met Mike Walling die nog in de strafbank zat. De strafbank is in sommige hallen nog bereikbaar voor het publiek, waardoor Walling en Derton bekogeld werden. Vorig jaar gebeurde iets vergelijkbaars in Thialf in Heerenveen. De tweede pauze kwam net op tijd om de gemoederen te bedaren. Dit was echter pas nadat Geleen nog een aantal goede kansen had om de aansluitingstreffer te maken. Goalie Tim Knudsen maakte echter enkele goede saves.

Tien minuten voor tijd viel de treffer dan toch. Een afstandsschot van Erik Tummers werd door Nathan Daly van richting veranderd: 2-1. De laatste tien minuten waren er weer veel opstootjes. John Hecimovic kreeg strafminuten voor slashing op Casey Bartzen en gaf hem ook nog wat tikken met zijn handschoen. Bartzen ging door het lint en nam wraak op de onschuldige Jozef Cierny. Met een bodycheck tegen zijn hoofd bezorgde hij de Slowaak een bloedneus en kon gaan douchen. Duncan Dalmao nam het op voor Cierny en liep ook een schorsing op. Dit was voor hem zijn derde schorsing, waardoor hij ook aanstaande zondag zal ontbreken vanwege een automatische schorsing. In totaal zou de teller op 186 strafminuten komen.

Drie minuten voor tijd deelde Den Haag de genadeklap uit. Uitgerekend Jozef Cierny verlengde een schot van Hecimovic en verraste daarmee Finkenrath. De late treffer van Matt Raid was alleen nog voor de statistieken van belang.