Jaaroverzicht 2008: Schaatsen deel 2

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan het schaatsen. Deel 1 vind je hier.
Diversen

Dirk Scheringa maakte bekend dat de schaatsploeg van DSB tot en met de Olympische Spelen van 2010 zou blijven bestaan. Tijdens een trainingsrit in Thialf kwam Sanne van der Star zwaar ten val. De sprintster van de VPZ-ploeg liep een dubbele enkelbreuk op. Door deze blessure was haar schaatsseizoen in één klap voorbij. Pauline van Deutekom en Sven Kramer werden door een vakjury en publiek verkozen tot schaatsers van het jaar.

Denny Morrison verbeterde bij de record-wedstrijden in Calgary het wereldrecord op de 1.500 meter. De Canadees kwam tot een tijd van 1.42,01. Beorn Nijenhuis verbeterde in Calgary het Nederlands record op de 1.000 meter. Nijenhuis kwam tot een tijd van 1.07,07. Jennifer Rodriguez is vanaf komend seizoen weer te vinden op de schaatsbanen. De Amerikaanse gaat haar schaatsloopbaan hervatten.

Team Telfort werd eind maart definitief opgeheven toen er geen nieuwe sponsor werd gevonden. Marrit Leenstra maakte de overstap naar de TVM-ploeg, terwijl Sijtje van der Lende bondscoach in China werd. Oud-voorzitter van De Friesche Elfsteden Jan Sipkema overleed half maart op 76-jarige leeftijd. In mei liep Anni Friesinger een zware blessure op, waardoor zij de start van het schaatsseizoen moest missen. Echter stond zij begin september al weer op het ijs.

De eerste rel van het nieuwe schaatsseizoen kwam op naam van sponsor Aegon dat eiste dat de nieuwe schaatspakken van sponsor Nike in de Nederlandse kleuren geleverd moesten worden. Later dreigde de sponsor zelfs met opstappen. Opmerkelijke terugkeer was die van olympisch medaillewinnaar Jan Ykema die voor de APPM-ploeg ging werken. Jan Bos en Gretha Smit gingen rijden voor de nieuwe Hofmeier-ploeg. Jac Orie waarschuwde dat Nederland meer geld in de ontwikkeling van de sport moest steken om niet achterop te raken.

Het begin van het nieuwe schaatsseizoen werd ingeluid met de afgelasting van de IJsselcup. Het meest besproken punt aan het begin van het schaatsseizoen was het niet meer mogen overschrijden van de lijn in de bochten. De shorttrackvrouwen begonnen het seizoen goed met flinke verbeteringen van de nationale records. Cindy Klassen moest door een blessure het hele seizoen aan haar voorbij laten gaan. Door de vele afzeggingen voor de wereldbekers wilde de ISU de regels hiervoor veranderen.

NK-afstanden

Bij het NK-afstanden in Heerenveen wist Jan Smeekens zijn titel op de 500 meter te prolongeren. Stefan Groothuis pakte de titel op de dubbele afstand, terwijl bij de vrouwen Annette Gerritsen en Pauline van Deutekom de titels op de sprintafstanden voor zich opeisten. Van Deutekom pakte ook de titel op de 1.500 meter, terwijl bij de heren Sven Kramer de beste was. De Fries won ook de 5.000 en de 10.000 meter, terwijl bij de vrouwen Renate Groenewold beide lange afstanden won. Beorn Nijenhuis en Ireen Wüst werden slachtoffer van de nieuwe regels bij het schaatsen.

Wereldbeker 2008/2009

De eerste wereldbekerwedstrijd van het nieuwe seizoen werd gehouden in Berlijn. Lisette van der Geest moest op het laatste moment met een gebroken sleutelbeen na een aanrijding afhaken. Bij de vrouwen waren de 500 meters een prooi voor Wolf en Wang. Bij de mannen wonnen de Japanners Nagashima en Kato. Op de dubbele afstand won bij de vrouwen Nesbitt en bij de mannen Groothuis. Sven Kramer won bij de mannen de 1.500 meter, terwijl bij de vrouwen de Canadese dames oppermachtig waren. Op de 5.000 meter liet Kramer zien dat hij de baas bleef, bij de vrouwen deed Sábliková op de 3.000 meter hetzelfde. De ploegenachtervolgingen waren een prooi voor Canada en Nederland. De Nederlandse mannen gingen onderuit. Bij de mannen was Canada onfortuinlijk, want Ireland brak zijn schouder en Wotherspoon brak zijn arm.

Een week later in Heerenveen won Shani Davis de 1.500 meter bij de mannen, terwijl Renate Groenewold de sterkste was op de 3.000 meter. Bij de ploegenachtervolging wisten de Nederlandse mannen nu wel te winnen. In Moskou kende Claudia Pechstein een goed weekend met winst op zowel de 1.500 meter als de 5.000 meter. Bob de Jong was de snelste op de 10.000 meter.

In Changchun in China verraste Laurine van Riessen door de 1.000 meter op haar naam te schrijven. Een week later won Jennifer Rodriguez weer haar eerste wedstrijd sinds haar terugkeer. Jenny Wolf sloeg in Azië haar slag op de 500 meter, maar viel wel in Nagano waardoor Yu Jing kon winnen.

NK allround

De Nederlandse allroundtitel bij de mannen was een prooi voor Sven Kramer. Erben Wennemars won nog de 500 meter, maar daarna was het zijn teamgenoot Kramer die de overige afstanden op zijn naam schreef en drie punten in het klassement voorsprong had op de nummer twee Wouter Olde Heuvel. Carl Verheijen werd derde in het eindklassement voor de verrassende Koen Verweij.

Bij de vrouwen was Ireen Wüst de beste. Zij won drie van de vier afstanden en moest alleen Renate Groenewold op de 3.000 meter voor laten gaan. Zij werd op de laatste afstand wegens het hinderen van Wüst gediskwalificeerd en zag later haar protest afgewezen worden. Elma de Vries en Pauline van Deutekom werden tweede en derde bij de vrouwen. De KNSB wees Groenewold op basis van haar goede prestaties later toch aan voor het EK allround in Heerenveen.

Submitter:  Bron: FOK!sport