Spelers Feyenoord: "Zo kan het niet langer"

De selectie van Feyenoord heeft zich uitgesproken dat het zo niet langer kan tussen de spelers en trainer Gertjan Verbeek. Enkele spelers hebben daarna een gesprek gehad met technisch directeur Peter Bosz.

Verbeek werd na het beraad op de hoogte gebracht, waarna Giovanni van Bronckhost, Kevin Hofland en Roy Makaay met Bosz spraken. Er werd onder meer gesproken over dat de communicatie onderling moet veranderen en dat de spelers op een andere manier willen trainen. Momenteel staat Feyenoord op de elfde plaats in de Eredivisie en de club kampt al het hele seizoen met veel geblesseerden.

Verdediger Hofland sprak zich uit over de bijeenkomst, maar zei niet precies wat er besproken is. Dat houden we intern. Maar als groep zijn we het onderling wel eens over welke richting we op willen. We hebben een openhartig onderling gesprek gevoerd. Laat daarbij voorop staan dat wij als spelers heel goed weten dat de verantwoordelijkheid voor de prestaties bij onszelf ligt. Wij hebben gefaald, zo simpel is het," aldus de speler.

Over de positie van Verbeek wenst hij niets te zeggen: "Daar neem ik geen standpunt over in. Ik heb altijd gezegd dat ik voor de club Feyenoord speel en voor het elftal, niet zozeer voor een trainer. Ik bedoel, over twee dagen, twee maanden of twee jaar kan er opeens een andere coach voor de groep staan. Zo werkt dat. Als speler moet je altijd zélf zorgen dat je presteert."

Verbeek zelf prijst de manier waarop gesproken is over de huidige crisissituatie. "Het gaat erom dat je eerlijk communiceert. En dus niet eerst via de pers, zoals is gebeurd. Zoiets bederft de sfeer en het vertrouwen. Dat heb ik de spelers heel duidelijk aangegeven. Na afloop van hun onderlinge gesprek hebben ze mij een heldere samenvatting gegeven van hoe zij over bepaalde dingen denken. Met die conclusies kunnen wij als staf ons voordeel doen," aldus de trainer.

Het is waarschijnlijk dat Verbeek ondanks alle kritiek op zijn functioneren toch aan kan blijven. "Nee, ze hebben zeker niet gesteld dat ze mij weg willen hebben. Zo’n gesprek was het absoluut niet," zei Verbeek. "De intentie was om tot een optimale samenwerking te komen, in het belang van Feyenoord. We hebben als volwassen mensen gesproken, waarbij iedereen liet zien dat hij zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Dat is een goed teken."

De aanhang van Feyenoord heeft het inmiddels voorzien op Bosz, maar deze weigert te vertrekken. "Dat is een logisch mechanisme. Als het slecht gaat, is de trainer of de technisch directeur vaak de boeman. De trainer is net nieuw, dus er wordt nu naar mij gewezen. Ik begrijp dat wel," aldus Bosz die zei dat hij een goed gesprek met de spelers heeft gehad en dat alles nu de goede kant op zal gaan.