Atletiekbond Antillen stapt naar CAS

De atletiekbond van de Nederlandse Antillen (NAOC) heeft een protest ingediend bij het internationale sporttribunaal (CAS) tegen de diskwalificatie van Churandy Martina.

Martina eindigde als tweede op de 200 meter tijdens de Spelen, maar werd na een Amerikaans protest gediskwalificeerd omdat hij zijn voet buiten zijn eigen baan zou hebben geplaatst.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat de officials op de baan geen fout hebben gezien", aldus de directeur van de Anilliaanse bond, Remco Tevreden. "En op de videobeelden is ook geen technische fout te bespeuren."

"In de regels van de IAAF staat duidelijk dat een geschreven protest tot uiterlijk een half uur na de race kan worden ingediend. Op het desbetreffende protestformulier is duidelijk te lezen dat het in dit geval niet binnen de gestelde tijd ingediend is."

Kort na de 200 meter werd de nummer drie, Wallace Spearmon, gediskwalificeerd vanwege een technische fout. De Amerikanen dienden toen protest aan tegen Martina, die in hun ogen dezelfde fout had begaan. Martina werd toen ook uit de uitslag geschrapt waardoor de medailles naar de Amerikanen Shawn Crawford (zilver) en Walter Dix (brons) gingen.

Het CAS heeft al toegezegd dat de zaak komende maand zal worden behandeld.