Uitslag Zwitserland - Tsjechië

Tsjechië is er in geslaagd om de openingswedstrijd van het EK voetbal tegen gastland Zwitserland te winnen. In het St. Jakob-Park in Basel stond er na negentig minuten 0-1 op het scorebord. De enige treffer van het duel werd in de tweede helft door Sverko¨ gemaakt.

In de eerste tien minuten van het duel was het vooral Zwitserland dat de klok sloeg. Kort na het begin van de wedstrijd kreeg het gastland de eerste kans van het duel. Polák verspeelde de bal aan een tegenstander, waardoor Frei de bal ontving en deze uiteindelijk net naast schoot. Aan de andere kant kopte Magnin de bal bijna achter zijn eigen doelman. Bengalio was echter bij de les en toucheerde de bal licht, waardoor het een corner werd. Ook daarna bleven de Zwitsers de wedstrijd dicteren. Zo hadden Inler en Frei de kans om de score te openen, maar Cech wist de bal in beide gevallen te pareren.

Naarmate de eerste helft vorderde bleef Tsjechië voornamelijk op de eigen helft rondhangen. Als de ploeg van bondscoach Karel Brückner al van de eigen helft af kwam, werd het doel van de tegenstander nauwelijks bereikt. In de 35e minuut kreeg Frei een hele grote kans, nadat hij door Barnetta werd bediend. In de rebound waagde Streller nog een poging, maar hij stond buitenspel. Vlak voor rust kreeg Cech de bal niet prettig aangespeeld, waardoor er even lichte paniek was. Uiteindelijk werd de bal toch nog uit het strafschopgebied van de Tsjechen gewerkt. Aan het einde van de eerste 45 minuten moest Frei de strijd staken, vanwege een blessure aan zijn knie.

Ook in de tweede helft was de eerste kans voor Zwitserland. Na een corner schoot Magnin hard op doel, waardoor Cech enigszins verrast werd. Toch wist de doelman van Chelsea de bal te keren. De druk op de Tsjechen werd steeds verder opgevoerd, waardoor de Zwitsers steeds meer kansen kregen. Dit resulteerde onder andere in een kans voor Barnetta, die op een voorzet van Lichtsteiner participeerde. Na iets meer dan een uur spelen kreeg Yakin een hele grote kans. Uiteindelijk zeilde de bal maar net naast het doel van de Tsjechische ploeg.

Toch kwam Tsjechië tegen de verhoudingen in op voorsprong. Sverko¨ kreeg zijn eerste kans van het duel en wist deze direct te verzilveren, nadat hij de bal van Pla¨il ontving. Tien minuten voor tijd kreeg Barnetta een levensgrote kans om Zwitserland terug in de wedstrijd te brengen. Cech wist de bal echter te keren, waarna Vonlanthen in de rebound op de lat schoot. In de slotfase deed Tsjechië er alles aan om de voorsprong in stand te houden. Zwitserland probeerde het in de blessuretijd nog wel, maar kon de verdediging van de tegenstander niet meer kraken.