Column: Seks, leugens en... yep

Vorige week kwam de Britse tabloid News of the World met het verhaal dat FIA voorzitter Max Mosley een orgie had gehouden met vijf prostituees, en dat dit alles op videoband was vastgelegd. Niets nieuws zou je denken - bijna wekelijks lekt er wel een sekstape van een bekendheid uit, en met Formule 1 heeft het al helemaal niets te maken.

FOK!sport heeft tot nu toe niet over de sekstape bericht, en in eerste instantie met goede reden. Als we over iedere seksuele escapade van een F1-celebrity zouden moeten schrijven, zouden we aan vrijwel niets anders toekomen dan de affaires van Briatore, Irvine, Coulthard, Raikkonen enzovoort. En hoe opmerkelijk het ook is dat de oude baas vijf(!) prostituees nodig heeft om aan z'n trekken te komen, het gaat ons gewoon niet aan hoe hij dat thuis aan z'n vrouw verkoopt.

Wat ons wel aan gaat, is de integriteit van de voorzitter van de overkoepelende autosportfederatie. Dat Mosley op camera betrapt wordt met vijf prostituees is tot daar aan toe. Dat hij met die vijf prostituees een nazi-rollenspel zou uitvoeren maakt de zaak wel nieuwswaardig, zelfs zonder de fascistische familieachtergrond van Mosley. Als de voorzitter Spaanse fans aanspreekt op hun racistische gedrag jegens Hamilton, en dreigt serieuze stappen te ondernemen als het gedrag zich niet verbetert, dan mag daar geen enkele schijn van hypocrisie aan kleven. Bestuurders van het type "doe wat ik zeg, niet wat ik doe" zijn er al teveel in de wereld.

Wanneer wordt een privéschandaal Formule 1-nieuws? Op het moment dat het schandaal raakt aan de kernwaarden van de sport. Op het moment dat Mosley een reactie op het schandaal de wereld in stuurt, en die reactie ondertekend is uit hoofde van de voorzitter van de FIA. Op het moment dat de gastheer van een Grand Prix vriendelijk vertelt dat de voorzitter van de FIA niet welkom is in zijn land. Op het moment dat de bedrijven en instituten waaraan de FIA haar bestaansrecht ontleent roepen om het aftreden van de voorzitter.

Voor vrijwel iedere leider van een democratisch orgaan zou dit alles al genoeg zijn om af te treden, in een poging de schade aan de organisatie zo beperkt mogelijk te houden. Mosley daarentegen heeft een desastreuze koers gekozen. Hij heeft persoonlijk besloten aan te blijven als voorzitter van de FIA, en klaagt News of the World aan wegens schending van privacy en smaad. Hij beweert dat er geen sprake was van een nazi-rollenspel, hij speelde alleen maar een gevangene in een 'gewone' gevangenis en sprak enkel Duits omdat één van de prostituees toevallig Duits was.

Het is duidelijk dat hij zich niet kan inleven in de perceptie van de buitenwereld. Voor de publieke opinie maakt het helemaal niet uit hoeveel van het verhaal waar is of niet. Het maakt niet uit of News of the World het recht op publicatie had of niet. Hij had nooit zelf mogen beslissen aan te blijven, maar had zijn functie onmiddellijk aan moeten bieden. Amerikanen zouden zeggen "om zich volledig te kunnen richten op de juridische campagne, en om dicht bij de familie te kunnen zijn, die ook zo lijdt onder de situatie." Europeanen zouden het al geaccepteerd hebben als hij zichzelf hangende een onderzoek naar zijn integriteit op non-actief gesteld zou hebben.

Maar niets van dit alles. Mosley is op oorlogspad. Mosley beweert het slachtoffer te zijn van een geheime campagne om hem in diskrediet te brengen, en zal niet rusten voor de daders hangen. En al die tijd zullen de berichten in de media niet spreken over Max Mosley, maar over Max Mosley, voorzitter van de FIA. En iedere keer weer komen er nieuwe feiten, en nieuwe onthullingen. Gisteren verklaarde één van de prostituees in News of the World: "Max wist absoluut dat de orgie een nazi-thema zou hebben - hij heeft het zelf besteld!"

In artikel 151C van de Internationale Sportcode van de FIA staat te lezen dat iedere daad die de strijdig is met de belangen van de internationale motorsport, strafbaar is. Dit is het artikel waarmee Ferrari bestraft is toen Schumacher de bovenste trede op het podium aan Barrichello schonk, na de farce van Oostenrijk in 2002. Dit is het artikel waarmee Turkije bestraft is, toen ze de 'president' van Turks-Cyprus een bokaal lieten uitdelen na de Grand Prix van Turkije in 2005. Dit is het artikel waarmee McLaren vorig jaar bestraft is, na het spionageschandaal.

Artikel 27 lid e sub 5 van de Statuten van de FIA doet er nog een schepje bovenop. Daarin staat dat de Wereld Motorsport Raad (WMSC) het recht heeft om het vertrek uit de FIA te eisen van een ieder die "bij woord, daad of geschrift morele schade en verliezen toebrengt aan de FIA".

Voldoet een uitgelekte sekstape aan deze omschrijving? Hoe walgelijk ik bejaardenseks ook vind, ik denk het niet. Voldoet een nazi-rollenspel er aan? Dat is al een twijfelgeval waar een uitgebreid onderzoek zeker voor op de plaats is. Voldoet een persoonlijke kruistocht van de FIA voorzitter tegen een tabloid vanwege een seksschandaal aan de criteria 'daden, woorden en geschriften die schade toebrengen aan de FIA'? Laat ik het zo zeggen: ik kan me niet voorstellen hoe Mosley ooit nog iemand kan veroordelen wegens reputatieschade aan de sport, als hij nu zelf aanblijft.