Van Gaal: "Advocaat is topcoach"

Veel Nederlanders deden na afloop van het EK 2004 lacherig over Dick Advocaat. De trainer van AZ, Louis van Gaal, is echter een andere mening toebedeeld. De oefenmeester vindt zijn collega namelijk een topcoach.

Van Gaal, die zijn uitspraken in aanloop naar het duel met Zenit St. Petersburg deed, heeft alleen maar goede woorden over voor Advocaat: "In ieder land waar hij trainer was heeft hij gepresteerd. Hij is met PSV kampioen geworden, maar ook met Glasgow Rangers. En nu maakt hij drie speelrondes voor het einde kans op het kampioenschap van Rusland. En dat terwijl hij de taal niet spreekt. Dan is het helemaal knap."

Zenit St. Petersburg, de ploeg waar Advocaat de scepter zwaait, staat momenteel bovenaan in de Russische competitie. Volgens Van Gaal zegt dit een heleboel over de kracht van de selectie, maar denkt de oefenmeester ook dat AZ kansen heeft om punten te pakken. "Zenit is een sterke tegenstander, maar vorig jaar hebben we ook verschillende keren tegen kampioenen gespeeld en toen hebben we het ook gered. Dus daarom heb ik ook tegen Zenit vertrouwen in een goed resultaat."

Als het niet lukt om in Rusland een goed resultaat te boeken, dan is er volgens Van Gaal nog niks aan de hand. "Het is de eerste van vier pouleduels, waardoor een nederlaag niet fataal is. We beginnen weer op nul. Maar we gaan natuurlijk wel voor een goed resultaat, want dat kan je aardig op weg helpen."