Marathontoppers mijden KNSB Cup

Als over anderhalve week de strijd om de Essent Cup van start gaat, laten de marathonschaatstoppers Jan Maarten Heideman en Ingmar Berga uit de DSB-ploeg de wedstrijden die meetellen voor de KNSB Cup schieten.

"Beide competities combineren is pittig, omdat je tussendoor bijna geen rust kunt pakken", aldus Nederlands kampioen Berga.

De andere sterke formaties in het peloton brengen zowel op zaterdagavond (KNSB Cup) als zondagochtend (Essent Cup) de sterkst mogelijke formatie aan het vertrek. Arjan Smit van Nefit betwijfelt wel of dat wel zo verstandig is. "Het is afwachten, omdat het allemaal nieuw is voor ons. Maar ik vraag me af hoe lang je die combinatie volhoudt. Ik kan me voorstellen dat ik na een paar weken toch een keuze moet maken". De ploegleider van Smit, Gerjan Woelders, sluit niet uit dat zijn kopmannen Cédric Michaud en Smit in de KNSB Cup krachten sparen voor de marathon op zondagochtend. Die laatste wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie en is dus interessant voor de sponsoren. "De Essent Cup is ons belangrijkste doel."

Bertjan van der Veen van Time Out Sport zegt dat hij het geen enkel probleem vindt om het hele seizoen in beide competities uit te komen. "We moeten niet zeuren, maar rijden. In het verleden schaatsten we in de zesdaagse ook meerdere dagen achter elkaar, daar werd ik alleen maar sterker van. Twee marathons in een weekeinde zijn gemakkelijk te doen."