Dejagah weigert te spelen tegen Jong Israël

Askhan Dejagah weigert met Jong Duitsland te spelen tegen Jong Israël. In het kader van EK-kwalificatie nemen de twee landen het aankomende vrijdag in Tel Aviv tegen elkaar op.

Dejagah komt uit voor Duitsland, maar is geboren in Iran. Omdat Iran het bestaansrecht van de Israëlische staat niet erkent, heeft de speler van VfL Wolfsburg de Duitse bond gevraagd hem terug te trekken uit de selectie. "Ik doe dat uit respect voor mijn familie", aldus Dejagah.

Vanuit Joodse kringen is woedend gereageerd op het voorval. De voorzitter van de Centrale Joodse Raad, Charlotte Knobloch, is van mening dat de aanvaller nooit meer mag worden uitgenodigd voor de nationale ploeg. "Ik ken de politieke problemen, maar ik had gehoopt en verwacht dat een jeugdinternational uit sportieve overwegingen tot een andere beslissing was gekomen", aldus bondscoach Joachim Löw.

Iraniër Vahid Hashemian liet drie jaar geleden een Champions Leagueduel tussen Bayern München en Maccabi Tel Aviv schieten. Al is het nooit bewezen, toen werd aangenomen dat hij dat uit politieke redenen deed.