[DTM] Uitslag Barcelona

De DTM-race in het Spaanse Barcelona is gewonnen door Jamie Green. Het was een harde tweestrijd tussen de twee teams Audi en Mercedes, begonnen door laatstgenoemde. Audi parkeerde alle auto's als protest in de pits.

In de eerste ronde kwam Tomczyk goed weg vanaf zijn pole. Kampioenschapsleider Mattias Ekström startte ook goed, en pakte de zevende plaats. Tom Kristensen kreeg een duw van Gary Paffett. De Deen ging hierdoor van de baan, maar spinde terug het circuit op, hetgeen hem ook in Hockenheim eerder dit jaar overkwam. Toen werd hij keihard geraakt en raakte hij geblesseerd, ditmaal kwam hij er zonder schade vanaf. Een ronde later spinde Susie Stoddart er in dezelfde bocht af. Zij moest haar wagen in het grint laten staan.

Tomczyk voelde de druk van Häkkinen, die een aanval waagde. De Fin remde echter veel te laat in de eerste bocht, en nam de Duitser mee de baan af. Häkkinens wagen raakte teveel beschadigd, en hij kon niet verder. Tomczyk viel terug van 1 naar 11, maar kon zich met moeite terugknokken. Ekström deed zijn best Daniel La Rosa in te halen, maar in het gevecht raakten de twee elkaar, en spinden de zandbak in. De Zweedse titelkandidaat kon nog wel weer uit het grint komen, maar parkeerde vervolgens zijn beschadigde Audi in de pits.

Regerend kampioen Bernd Schneider deed een ronde later hetzelfde. De ronde daarvoor maakte hij een pitstop, waarbij hij bij het uitrijden de eerste bocht al miste. Ook Tomczyk miste even later de eerste bocht, die zeer nauw is. Bij het missen van het rempunt moesten de coureurs een omweg nemen om terug op het circuit te komen. De Duitser moest Jamie Green en Alexandre Prémat voor laten gaan. Intussen was virtueel raceleider Spengler in gevecht met Lucas Luhr, die in tegenstelling tot de Canadees nog niet gestopt was.

Spengler ontving vlak na een lichte aanvaring met Luhr een Drive Through Penalty. Naast hem kregen ook Timo Scheider, Christian Abt, Alexandros Margaritis dezelfde straf. Zij hadden allen te hard gereden onder de gele vlag, die gezwaaid werd bij het uitvallen van Stoddart. Na zijn tweede stop kreeg Tomczyk een probleem met zijn remmen, en ook hij kon de race niet afmaken. Even later werd het drama voor Audi compleet. Timo Scheider eindigde langs de baan, toen hij een tik ontving van Mathias Lauda.

Negen ronden voor het eind parkeerden alle overgebleven Audi-coureurs hun wagens in de pitbox. Dit als protest tegen het harde optreden van Mercedes, dat met onder meer Häkkinen, La Rosa en Spengler enkele overbodige charges op Audi-coureurs maakten, en daarmee de Duitse renstal in diskrediet bracht. Hierdoor bleven er nog slechts zes Mercedessen over, aangevoerd door Green en Spengler.

De twee teambazen Norbert Haug (Mercedes) en Wolfgang Ullrich (Audi) hielden nog tijdens de race een gesprek over het voorval, terwijl de overige auto's nog hun laatste zes ronden afwerkten. Green zou uiteindelijk de race gaan winnen, voor Spengler en Paul Di Resta. Ongetwijfeld krijgt deze Catalaanse race nog een staart.


Uitslag Barcelona:

#RijderTeamAutoTijd/achterstand
1Jamie GreenHWA AGAMG Mercedes C-Klasse1:08:21.523
2Bruno SpenglerHWA AGAMG Mercedes C-Klasse11.549
3Paul Di RestaPersson MotorsportAMG Mercedes C-Klasse14.639
4Alexandros MargaritisPersson MotorsportAMG Mercedes C-Klasse46.539
5Gary PaffettPersson MotorsportAMG Mercedes C-Klasse49.596
6Mathias LaudaMücke MotorsportAMG Mercedes C-Klasse50.501
7Mike RockenfellerTeam RosbergAudi A4 DTM9 ronden
8Lucas LuhrTeam RosbergAudi A4 DTM9 ronden
9Tom KristensenAbt SportslineAudi A4 DTM9 ronden
10Alexandre PrématTeam PhoenixAudi A4 DTM10 ronden
11Christian AbtTeam PhoenixAudi A4 DTM10 ronden
12Markus WinkelhockFuturecom TMEAudi A4 DTM11 ronden
13Vanina IckxFuturecom TMEAudi A4 DTM11 ronden
14Timo ScheiderAbt SportslineAudi A4 DTM22 ronden
15Martin TomczykAbt SportslineAudi A4 DTM24 ronden
16Bernd SchneiderHWA AGAMG Mercedes C-Klasse43 43 ronden
17Mattias EkströmAbt SportslineAudi A4 DTM45 ronden
18Daniel La RosaMücke MotorsportAMG Mercedes C-Klasse46 ronden
19Mika HäkkinenHWA AGAMG Mercedes C-Klasse51 ronden
20Susie StoddartMücke MotorsportAMG Mercedes C-Klasse57 ronden

Stand met nog één race te gaan:

#RijderTeamPunten
1Mattias EkströmAbt Sportsline44
2Bruno SpenglerHWA AG42
3Martin TomczykAbt Sportsline40
4Paul Di RestaPersson Motorsport31
5Bernd SchneiderHWA AG27,5
6Jamie GreenHWA AG24,5
7Mika HäkkinenHWA AG22
8Gary PaffettPersson Motorsport20,5
9Timo ScheiderAbt Sportsline17
10Alexandros MargaritisPersson Motorsport14
11Alexandre PrématTeam Phoenix13
12Mike RockenfellerTeam Rosberg11
13Daniel La RosaMücke Motorsport10
14Tom KristensenAbt Sportsline6
15Mathias LaudaMücke Motorsport4
16Christian AbtTeam Phoenix4
17Lucas LuhrTeam Rosberg1

Submitter:  Bron: FOK!Sport