FC Utrecht in de problemen

Jan-Willem van Dop is ontslagen door FC Utrecht. Aanleiding hiervoor is het feit dat de directievoorzitter verantwoordelijk wordt gehouden voor de nieuwe problemen op het financiële vlak. De club uit de Domstad heeft een tekort van 2,5 miljoen euro.

De Raad van Commissarissen (RvC) heeft Van Dop inmiddels verweten dat hij een financieel wanbeleid voerde. Ook zou hij solistisch optreden en was er gebrekkige communicatie op intern en extern vlak. Sinds het najaar van 2005 mocht Van Dop zich voorzitter van FC Utrecht noemen.

Broos Schnetz, Utrechts zakenman en politicus, is inmiddels aangesteld als interim-directeur. Hij heeft zichzelf als doel gesteld om binnen zes maanden alles weer op orde te hebben.

Ben Swagerman, vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen, liet maandag weten dat het ontslag van Van Dop niet meer te vermijden was. FC Utrecht zou namelijk in zwaar weer verkeren, waarna deze groep mensen zich genoodzaakt voelde om in te grijpen. "Bovendien was de onderlinge communicatie tot op het nulpunt gedaald."

Bovendien is Swagerman van mening dat Van Dop de begroting voor het nieuwe seizoen niet rond kreeg. "Hij bleef de zaak maar vertragen. Het kapitaal staat op het veld, zei hij onlangs nog. Maar zo kun je geen verantwoord beleid voeren. Van Dop wilde ongecontroleerd zijn gang gaan bij FC Utrecht. Hoe hij reageerde op zijn ontslag? Met teleurstelling en boosheid. Daar heb ik begrip voor. Maar hij moet de bui hebben zien hangen."

Van Dop is het echter niet eens met de beslissing en wil zijn positie terug. Maandagmiddag heeft hij een verzoek gedaan om zijn formele schorsing op te heffen. "Ik sta nu op non-actief", liet hij in een reactie weten. "Maar dat pik ik niet. Als de RvC niet akkoord gaat, span ik een kort geding aan. Want de zaak is door de RvC gigantisch opgeblazen. Barbertje moet hangen, dat is wel duidelijk."

Toch wordt de voorzitter gesterkt door de steunbetuigingen van trainers, spelers en personeelsleden van FC Utrecht. "Van al die positieve reacties word ik best even emotioneel. Ik heb altijd in alle openheid bij FC Utrecht gewerkt. Ik word nu op onjuiste gronden afgerekend. De RvC kan beter naar zichzelf kijken. Wat mij betreft, ben ik nog lang niet weg bij FC Utrecht."