Nieuw dopingschandaal is in de maak

De UCI pakt de dopingperikelen in het wielrennen grondig aan. De wereldwielrenbond onderzoekt een aantal grote namen die over ruim twee weken aan de start verschijnen van de Tour de France. De uitslagen van de controles zouden 'niet negatief' zijn.

Een aantal renners is onlangs diverse malen onaangekondigd gecontroleerd op doping. "We onderzoeken zes tot zeven wielrenners vanwege verdacht gedrag", stelt Anne Gripper van het anti-dopingbureau van de internationale wielerunie.

De UCI begon het onderzoek na een tip. Het kreeg onlangs informatie over een aantal toprenners die op vreemde locaties trainingsstages hielden. De renners zouden tijdens deze trainingen een vreemde uitrusting dragen, meldt Gripper.

"Sommige coureurs zijn al drie of vier keer gecontroleerd. We onderzoeken deze monsters en deze zijn niet allemaal negatief."

Gripper weigerde namen te noemen omdat de B-stalen nog niet zijn onderzocht. Wel liet hij weten dat de meeste resultaten hiervan voor de start van de Tour op 7 juli in Londen bekend zijn.