[Dakar] Uitslag laatste etappe

Vandaag stond de laatste etappe van Dakar 2007 op het programma. De route ging, zoals gebruikelijk, rond het Lac Rose in Dakar. Zoals gebruikelijk volgt hier altijd de podiumceremonie voor de winnaar van de rally.

Motoren
Slechts 132 motoren waren er over. Allemaal haalden ze vandaag de finish, op Willy Jobard na. De fransman startte niet aan de special. Het snelste was Janis Vinters, die hiermee zijn tweede etappeoverwinning behaalde. De Let was zeven seconden sneller dan de Noor Ullevalseter. Derde werd Helder Rodrigues, de Portugees finishte 25 seconden achter Vinters. Cyril Despres, leider in het algemeen klassement, eindigde als zesenvijftigste en behield daarmee de eerste plaats in het klassement. De Fransman weet de Dakarrally voor de tweede maal te winnen. Eerder won hij in 2005. David Casteu, teamgenoot van Despres, wordt tweede voor Chris Blais.

Auto’s
Bij de auto’s voerde Mitsubishi het klassement aan met Stephane Peterhansel. Opvallend is echter dat Mitsubishi deze rally nog geen etappe wist te winnen. Volkswagen wist tot vandaag al negen etappes te winnen. Peterhansel verdedigde een voorsprong van ruim zeven minuten op Luc Alphand. De special werd gewonnen door Giniel de Villiers in zijn Volkswagen. Tweede werd Carlos Sainz in eveneens een Volkswagen, zijn achterstand was slechts twee seconden. De derde plek is voor Robbie Gordon in zijn Hummer. Hij finishte op 26 seconden van De Villiers. In het algemeen klassement blijft Peterhansel leiden. Hij wint hiermee zijn negende Dakarrally. Eerder won hij de rally zes keer op de motor en twee maal met een auto. Tweede wordt Luc Alphand, de winnaar van vorig jaar. Derde wordt Jean Louis Schlesser in zijn buggy.

Vrachtwagens
Wederom Nederlands succes bij de vrachtwagens! Arjan Brouwer weet de laatste etappe te winnen van deze Dakarrally. Hij stuurt zijn GINAF 52 seconden sneller over het parcours dan Loprais, die tweede wordt. Hans Bekx komt in zijn DAF als derde over de finishlijn. Hans Stacey deed het rustig aan in zijn MAN-truck en eindigde als zevende op ruim een minuut. Stacey blijft wel eerste in het algemeen klassement. Hij heeft ruim drie uur voorsprong op de Rus Mardeev in zijn KAMAZ. Derde wordt Loprais in zijn TATRA.