Sprengers roept op tot bezinning

In zijn nieuwjaarsboodschap heeft de voorzitter van de KNVB, Jeu Sprengers, gevraagd of iedereen in 2007 eerst tot tien wil tellen alvorens te reageren op gebeurtenissen rond het voetbalveld.

Volgens Sprengers moet die bezinning de sfeer op en rond de Nederlandse voetbalvelden verbeteren. "In een geladen sfeer kunnen partijdige meningen wel eens ontaarden in taferelen die we liever niet op een voetbalveld zien."

In zijn nieuwjaarstoespraak refereert Sprengers aan randzaken uit het afgelopen jaar. "Spelers reageren op een actie van een tegenstander, trainers ageren tegen een beslissing van een scheidsrechter, het publiek laat weten wat ze van een speler, trainer of scheidsrechter vinden en zo kunnen we wel even doorgaan. Kortom, iedereen vindt wel iets van de ander. In een sfeer van gezonde rivaliteit zijn al die meningen op en rond het voetbalveld geen probleem. Opstootjes, spreekkoren en zelfs molestaties zijn helaas te vaak terugkerende verschijnselen die geen reclame vormen voor de moderne mens."

"Alle voetballers, leiders, trainers, bestuurders, scheidsrechters en supporters zouden dit jaar in spanende of gespannen situaties tien tellen moeten nadenken voordat ze hun mond opendoen of anderszins actie ondernemen. Als je in een heel jaar 25 keer tien tellen bedenktijd neemt, mis je welgeteld 250 seconden. Een fractie van het jaar, bijna niets. Die bedenktijd zal de kwaliteit van de resterende miljoenen seconden van het jaar niet beïnvloeden. Maar de sfeer op en rond het veld zal geweldig veranderen."

De herinvoering van de spelerspas juicht de voorzitter van de Nederlandse voetbalbond toe. Vanaf vandaag moeten alle amateurvoetballers in ons land een spelerspas kunnen tonen bij wedstrijden. Sprengers ziet dit als een mooie test. "Ondanks alle inspanningen van KNVB en verenigingen verschijnen er straks toch voetballers zonder spelerspas aan de start. Zij mogen echter niet in actie komen. Een mooie testcase voor begrip, verdraagzaamheid, flexibiliteit en improvisatievermogen van alle betrokkenen. Een goede gelegenheid om voor de eerste keer tot tien te tellen alvorens er iets uit te flappen."