[Terugblik] September

September

Basketbal
De Spaanse basketballers winnen in het Japanse Saitama de wereldtitel basketbal. In de finale verslaan ze Griekenland met 70-47. Voor het eerst in de historie zijn de Australische basketbalsters wereldkampioen geworden. Zij verslaan in het Braziliaanse Sao Paulo het Russische damesteam in de finale overtuigend met 91-74

Paardensport
Jos Lansink wint in Aken de wereldtitel bij de springruiters. Lansink, die zich een aantal jaar geleden tot Belg heeft laten naturaliseren, verslaat in de finale drie amazones.

Tennis
US Open:
Maria Sharapova wint de US Open bij de vrouwen. In de finale is de 19-jarige Russische met tweemaal 6-4 te sterk voor de Belgische Justine Henin-Hardenne. Roger Federer kan wederom een grandslamtitel toevoegen aan zijn al lange erelijst. In de finale van de US Open is de Zwitserse nummer één van de wereld met 3-1 te sterk voor de Amerikaan Andy Roddick.
De carrière van Andre Agassi is voorbij. De 36-jarige Amerikaan veriest in de derde ronde van de US Open met 7-5, 6-7, 6-4 en 7-5 van de Duitser Benjamin Becker. Ongetwijfeld had Agassi zich een eervoller nederlaag voorgesteld, dan verlies tegen een onbekender Duitser. Tegen de als achtste geplaatste Cyprioot Baghdatis wist Agassi nog eenmaal zijn topniveau te laten zien, maar tegen Becker was de koek op. Na de nederlaag tegen Becker werd het 'oorverdovend' stil in het stadion, terwijl Agassi terstond in tranen uitbarstte
Samen met haar dubbelpartner Bob Bryan wint Martina Navratilova de finale van het gemengd dubbel van de US Open. Het Amerikaanse duo is met 6-2 en 6-3 te sterk voor het Tsjechische koppel Martin Damm en Kveta Peschke.

Alex Corretja maakt bekend dat hij stopt met tennissen. De 32-jarige Corretja, die in zijn loopbaan zeventien titels won in het enkelspel, heeft te veel last van een blessure aan zijn linkeroog om door te blijven spelen op het hoogste niveau.
Het Nederlandse Davis Cup team degradeert na vijftien jaar uit de wereldgroep. Nadat Nederland beide enkelspelen verliest Van Tjechié, wordt een dag later ook het dubbelspel verloren.

Watersport
Lobke Berkhout en Marcelien de Koning worden wereldkampioen in de 470-klasse In de finalerace had de Nederlandse boot een kleine voorsprong nummer twee Japan..
Windsurfer Casper Bouman wordt wereldkampioen in de nieuwe olympische klasse RSX. De 21-jarige Hagenaar was op het Italiaanse Gardameer iedereen te snel af. Bouman eindigde gelijk met Nieuw-Zeelander Tom Ashley. Bouman werd uiteindelijk eerste in het algemeen klasssement omdat hij in de laatste race voor zijn directe concurrent eindigde.

Hockey
De Duitse hockeyheren winnen in eigen land de wereldtitel. In de finale wordt olympisch kampioen Australië met 4-3 verslagen. Nederland wordt uitgeschakeld op het wereldkampioenschap. Duitsland en Zuid-Korea hebben in de voorronde beide aan een gelijkspel genoeg met als gevolg een bloedeloze 0-0. Hierdoor hebben Duitsland en Zuid-Korea beide elf punten in de poulestand, terwijl Nederland op tien blijft steken. Als één van beide had gewonnen was Nederland als nummer twee doorgegaan naar de halve finale. Het is voor het eerst in twintig jaar dat Nederland zal ontbreken op de halve finale van het WK. Nu rest er voor Oranje niks anders dan de strijd om plaats vijf. De Nederlandse hockeymannen winnen hun laatste wedstrijd op het wereldkampioenschap in Duitsland met 3-0 van Nieuw-Zeeland. Hierdoor wordt Nederland uiteindelijk zevende op het WK.

Atletiek
Lornah Kiplagat wint in Zaandam de Dam tot Damloop. Haar tijd 50.50 over de tien Engelse mijlen betekent tevens een nieuw wereldrecord

Wielrennen
De Kazach Alexandr Vinokourov wint de Ronde van Spanje.
Oud-wielrenner Roy Schuiten is op 55 jarige leeftijd zijn Portugese woonplaats Carvoeiro overleden. Schuiten boekte vooral op de baan successen, hij werd in 1974 en 1975 wereldkampioen op de achtervolging.
Marianne Vos wordt wereldkampioene bij de vrouwen. De 19-jarige Nederlandse was tijdens het WK in Salzburg na 132 kilometer koersen veruit de snelste in een groep van vijftien koploopsters.
De Italiaan Paolo Bettini is de nieuwe wereldkampioen wielrennen bij de heren. Het zilver wordt gewonnen door de Duitser Zabel, brons is er voor de Spanjaard Valverde. Beste Nederlander is Karsten Kroon, die als zeventiende eindigde.
De Italiaanse wielrenner Ivan Basso wordt in eigen land niet vervolgd, naar aanleiding van zijn betrokkenheid bij de dopingzaak Fuentes. Het CONI, het Italiaanse Olympisch Comité, heeft onvoldoende bewijzen om de Italiaan te kunnen vervolgen.