ATP wil tenniskalender snel aanpassen

De ATP gaat snel aan de slag met het wijzigen van de tenniskalender. Het toernooi van Parijs-Bercy legt precies het probleem van de huidige tenniskalender bloot. Het toernooi zag de afgelopen dagen de ene wereldtopper na de andere afzeggen


In Parijs ontbreken om uiteenlopende redenen de Zwitser Roger Federer, de Spanjaard Rafael Nadal, de Argentijn David Nalbandian en de Kroaat Ivan Ljubicic. Daarmee was meteen de top vier van de wereld uit de Franse hoofdstad verdwenen.

Spelers klagen over oververmoeidheid en blessures. Dit zou een gevolg zijn van een te zware belasting. Het feit dat er over twee weken de Masters Cup, het officieuze wereldkampioenschap, in Shanghai wordt gespeeld, speelt ook een grote rol bij het afzeggen van de spelers.

Voor ATP-voorzitter Etienne de Villiers is de maat nu vol. "Dit is al het derde jaar op rij dat veel spelers verstek laten gaan in Parijs. De organisatie van de Masters Cup in China zo kort achter de Europese toernooien levert problemen op."

De Villiers denkt niet meteen aan straffen. "Dit versterkt slechts mijn gevoel dat het heel belangrijk is snel wijzigingen in de tenniskalender door te voeren en de structuren aan te brengen die nodig zijn om topspelers gezond en gemotiveerd aan de start te krijgen van de belangrijkste evenementen", zei De Villiers.