Uitslag AZ - Sporting Braga

AZ heeft in de eerste wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Cup gewonnen van Sporting Braga. De ploeg van Louis van Gaal was met 3-0 te sterk voor de Portugezen. Grote man aan de zijde van de Alkmaarders was Moussa Dembélé. De 19-jarige aanvaller speelde een ijzersterke wedstrijd.

AZ begon met Maarten Martens en Simon Cziommer op het middenveld. Het tweetal stond respectievelijk centraal en aan de rechterkant gepositioneerd. Verder kreeg Dembélé de voorkeur boven Danny Koevermans. Hierdoor vormde de jonge speler samen met Shota Arveladze het aanvalsduo. Bij Sporting Braga was het voor aanvang van deze wedstrijd nog maar de vraag of keeper Paulo Santos kon spelen. Hij had namelijk last van zijn rug. Uiteindelijk stond de sluitpost toch in de basis.

Om 20:15 trapte Sporting Braga af voor het duel tegen AZ. De eerste kans van de wedstrijd, na bijna vier minuten spelen, was voor Arveladze. Dembélé zette de bal vanaf links voor, maar de Georgische spits kwam net te kort. De Portugese ploeg zette na de corner die hieruit voortkwam een counter in, maar deze werd door Tim de Cler in de kiem gesmoord. Na een kwartier spelen leverden de Portugezen hun visitekaartje af via Marcel. De aanvaller schoot de bal echter in de handen van Joey Didulica. Niet veel later stoomde Dembélé op over de linkerkant, maar Maurício voorkwam dat de aanvaller een voorzet af kon leveren.

Halverwege de eerste helft zette Simon Cziommer vanaf rechts voor op Arveladze. De spits kopte echter in het zijnet. Een paar minuten later kreeg Sporting Braga aan de andere kant een kans via Wender. De middenvelder schoot maar net voorlangs. Na een half uur spelen kreeg Schaars een kans na een geweldige actie van Arveladze. De jonge speler wist de kans niet te verzilveren. Aan de andere kant was het opnieuw Marcel, maar ook hij was niet trefzeker. Een kwartier voor rust was het dan toch raak voor de ploeg uit Alkmaar. Dembélé stond net geen buitenspel en schoot op doel, maar de bal kwam in een kluts terecht. Arveladze wist in de kans die hierop volgde alsnog te scoren. Op slag van rust kreeg Barry Opdam nog een grote kans, maar de bal kwam op het dak van het doel terecht.

De eerste kans in de tweede helft was voor AZ. Nadat Sporting Braga niet goed uitverdedigde kreeg Dembélé een grote kans, maar hij schoot recht in de handen van Paulo Santos. Na bijna een uur spelen probeerde de keeper van de Portugese ploeg een corner te voorkomen. Dit leverde echter een kans op voor AZ. Gelukkig voor Sporting Braga leverde dit niets op. Tien minuten later kreeg AZ via Arveladze en Martens een geweldige kans, maar het blok werd gezet door Jorge zodat de Alkmaarse ploeg de voorsprong niet kon uitbreiden.

Aan de andere kant was het Marcel die via een omhaal gevaar probeerde te stichten. De speler slaagde hier helaas niet in. In de 74ste minuut wist Koevermans, die net in het veld stond, de voorsprong te vergroten. Na een aanval via Martens en Dembélé wist de aanvaller de bal in de lange hoek te plaatsen. Nog geen vijf minuten later was het opnieuw raak. Deze keer was Stijn Schaars trefzeker. De bal kwam via rechts, na een overstap van Dembélé, bij de middenvelder terecht. Deze laatste ronde beheerst af. De resterende tien minuten wist Sporting Braga niet meer voor gevaar te stichten. Ook in blessuretijd kon de Portugese ploeg geen vuist meer maken. Mede hierdoor kon AZ het duel gecontroleerd uitspelen.