Breukink: "Er kunnen gekke dingen gebeuren"

De eerste Pyreneeėnrit heeft vandaag nog geen duidelijkheid gegegeven over de kracht van de klassementsmannen in de Tour de France. De ploegleider van Rabobank, Erik Breukink, zag zijn troeven voor in de bergen in de grote groep eindigen. Michael Rasmussen vond het een saaie dag, ploeggenoot Dennis Menchov was tevreden.

Dat was ook alles wat de Rus zei, hij zocht al gauw het hotel in Pau op, met in zijn achterhoofd de gedachte dat het verstoppertje spelen donderdag definitief voorbij is. "Dan moeten de klassementsrenners met de billen bloot”, aldus Breukink. De Nederlander was niet verbaasd over het verloop van de eerste bergrit. "Het parkoers was er niet naar dat de toppers zich hier met de ritzege gingen bemoeien. Donderdag gaat het bergop naar de finish, een ander verhaal.”

In de vroege ontsnapping, die uiteindelijk de ritzege van de Spanjaard Mercado inleidde, was Rabobank vertegenwoordigd door Joost Posthuma. "Rasmussen heeft het vroeg in koers wel een keer geprobeerd, maar hij kreeg geen enkele ruimte. Je moet zo iemand of een Michael Boogerd mee hebben zitten om kans te maken tegen klimmers als Mercado. Joost kwam daarvoor tekort.”

De ploeg van T-Mobile had in het achtervolgende peloton niet de drang de gele trui van de Oekraļner Gontsjar serieus te verdedigen. "Er is op dit moment sowieso geen ploeg die de koers kan controleren. Daarom kunnen er morgen nog wel eens gekke dingen gebeuren. Het is allemaal moeilijk te voorspellen," aldus Breukink.