Verbruggen: "Geen enkele bedreiging voor ProTour

Vorige week werd de ProTour opnieuw ter discussie gesteld door de Franse wielerorganisatie ASO. Een dreigende scheuring tussen de drie grote rondes en de ProTour leek nabij maar als het aan Hein Verbruggen ligt, is er geen enkele reden om ongerust te zijn.
Volgens de oud-voorzitter van de internationale wielrenunie, de UCI, is er geen enkele reden om aan te nemen dat de ProTour een mislukking wordt. Dit leek even te gebeuren nadat de Franse wielerorganisatie liet weten uit de ProTour te stappen. De organisator van ondermeer de Tour de France en klassiekers als Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik kon zich niet vinden in de reglementen van de UCI en de commerciële opbrengsten die voortvloeien uit de ProTour cyclus.

Tijdens een bijeenkomt van de UCI in het Canadese Vancouver liet Verbruggen echter weten dat er geen enkele discussie bestaat over de invulling de ProTour. Volgens Verbruggen was het de ASO alleen te doen om de belangen van de Franse koersen te dienen.“Het was 100 procent pro Tour de France. Alleen de UCI moest concessies doen. Zo werkt het niet”, aldus Verbruggen.

Als de ASO en de Tour de France geen concessies willen doen, ziet de oud-initiatiefnemer van de ProTour maar één oplossing: ”Ze komen gewoon op de wielerkalender maar als ze ProTourploegen buiten willen sluiten, zullen ze naar de rechter moeten stappen. We kunnen ze niet dwingen mee te doen in een gezamenlijk marketingprogramma. Maar ze benadelen daarmee wel de ploegen en andere wedstrijden.”.