Pellizotti wint, Eltink vijfde

Franco Pellizotti heeft de tiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Liquigas-coureur stak 150 meter voor de finish Axel Merckx voorbij. Theo Eltink eindigde als vijfde.

Net als maandag was de rit van vandaag op voorhand onvoorspelbaar. Tussen Termoli en Peschici lag weliswaar slechts één col die meetelde voor het bergklassement, vlak was het nooit. Iets over twaalven zetten de overgebleven 187 coureurs zich in gang voor de tiende rit van deze Giro. Na diverse aanvalspogingen ontstond na zo’n anderhalf uur een 21 man tellende kopgroep, die in enkele trappen tot stand kwam.

Franco Pellizotti was met z’n 23e plaats op 5.48 van roze trui Ivan Basso de best geklasseerde in de frontlinie. Theo Eltink, Aleksandr Kolobnev en Axel Merckx maakten ook deel uit van de groep vluchters, evenals de onvermoeibare aanvaller Sylvain Calzati. De maximale voorsprong zou uitgroeien tot ruim vijf minuten. Op de Monte San Angelo maakte het peloton, onder aanvoering van Lampre, veel tijd goed.

De samenwerking voorin bleef uitstekend, zodat de hoofdmacht nooit echt dichtbij wist te komen. De etappewinnaar zat voorin. Na vruchteloze pogingen van Joachim en Carrasco waagde Merckx zijn kans. De Belg maakte daarbij gebruik van zijn uitmuntende daalcapaciteiten. Helaas voor Merckx was de finish gelegd na een lastige slotkilometer. Pellizotti stak hem 150 meter voor de meet voorbij. Efimkin en Yakovlev pakten de overige podiumplaatsen. Eltink bolde als nummer vijf over de streep. Het peloton verloor ruim drie minuten, maar in de top drie van het klassement verandert er niets

Morgen genieten de renners voor de tweede (en laatste) keer van een rustdag. Donderdag is er rond Pontedera een individuele tijdrit van 50 kilometer waarin Basso de kans krijgt zijn marge uit te breiden. Het parcours is biljartvlak. In het weekend wordt het hooggebergte aangedaan.


Giro d’Italia - 10e etappe – Termoli – Peschici – 187 kilometer:

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1F. PellizottiITALIQ4.39,47
2V. EfimkinRUSCDIz.t.
3S. YakovlevKAZLIB0’02”
4H. DupontFRAAGR0’02”
5T. EltinkNEDRAB0’03”

Stand na 10e etappe:

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1I. BassoITACSC39.29’40
2E. GutierrezSPAPHO1.34”
3D. Cunego ITALAM1.48”
4F. PellizottiITALIQ2’05”
5P. SavoldelliITADIS2’35”
Submitter:  Bron: FOK!