Valverde wint eerste etappe in Baskenland

Alejandro Valverde heeft de eerste etappe in de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven. In een sprint van een groep van circa vijftig man eindigde de Spanjaard net voor Oscar Freire.

De Ronde van Baskenland kan omschreven worden als een lastige meerdaagse koers, waar veel bergen overwonnen moet worden. Bij de eerste etappe rond Irun was het al meteen raak met vijf beklimmingen, waaronder de beruchte Jaizkibel.

De rit begon met een vlucht van Unai Etxebarria, Pierrick Fedrigo en Alessandro Vanotti. Zij kregen een voorsprong van ruim zes minuten, maar deze liep snel terug op de Erlaitz. Vanotti moest als eerste lossen en zou later terugvallen in het peleton. Ook die groep dunde flink uit tijdens deze voorlaatste beklimming dat een gemiddeld stijgingspercentage van boven de elf procent kent.

Op de Jaizkibel probeerden Gomez Marchante en Bertagnolli te ontsnappen uit het pak, maar veel ruimte werd hen niet gegund. De voorsprong van de koploper Etxebarria en Fedrigo werd wederom kleiner door toedoen van het peloton, dat nog steeds een hoog tempo er op na hield. Niet veel later werden de koplopers opgeslokt door hen in de afdaling van de Jaizkibel. Samuel Sanchez probeerde nog een ontsnapping te forceren door gedurfd af te dalen. Het gaatje wat de Bask creëerde was niet groot genoeg, zodat men zich opmaakte voor een massasprint.

Hier bleek Alejandro Valverde net iets sneller dan Oscar Freire, waardoor hij morgen als leider van de koers van start zal gaan. Valverde kwam in de laatste meters net voorbij Freire, die eerst als winnaar werd aangezien. Beelden vanuit de helikopter moesten er aan te pas komen om de winnaar van de eerste etappe te bepalen. Michael Boogerd en Thomas Dekker eindigden in de eerste groep en zijn hiermee de best geklasseerde Nederlanders.

Uitslag eerste etappe Irun - Irun (130 km)

#CoureurTijd
1.Alejandro Valverde (Spa)3:22.27
2.Oscar Freire (Spa)z.t.
3.Davide Rebellin (Ita)z.t.
4.Miguel Perdiguero (Ita)z.t.
5.Franck Schleck (Lux)z.t.

Submitter:  Bron: Fok!