Uitslag Steaua Boekarest - SC Heerenveen

SC Heerenveen is eervol ten onder gegaan in de UEFA Cup. De Friezen boekten een 0-1 zege bij Steaua Boekarest, na de 1-3 nederlaag in het Abe Lenstra Stadion.

In het sfeervolle en uitverkochte (49.000 toeschouwers) Lia Manoliu-stadion begon SC Heerenveen met enkele wijzigingen ten opzichte van het kansloos verloren thuisduel. Fernando Derveld kreeg de voorkeur boven Jeroen Drost als linksback en Arnold Bruggink werd gepasseerd ten faveure van Mark de Vries. Voorts verving Thomas Prager de geschorste Paul Bosvelt.

De eerste helft was eigenlijk nauwelijks het aanzien waard. Steaua Boekarest voelde zich, gesteund door de 3-1 bonus uit de heenwedstrijd, niet geroepen tot offensief spel en SC Heerenveen kwam simpelweg kwaliteit tekort om het de Europa Cup I winnaar van 1986 lastig te maken. Petter Hansson en Michel Breuer slaagden er goed in het gevaar Dica te neutraliseren. Steaua creëerde nauwelijks iets in de eerste 45 minuten, op een schot van Nesu na.

Waar SC Heerenveen defensief bijna vlekkeloos speelde, ging het aanvallend veel moeilijker. Met name de opbouw van achteruit stokte vroegtijdig. Ook het middenveld was te weinig balvast, waardoor de spitsen niet werden bereikt. Zo konden De Vries, Nilsson en Yildirim zich weinig manifesteren. Laatstgenoemde zorgde voor enige dreiging uit enkele dode spelsituaties.

Na een kabbelend begin van het tweede bedrijf kregen de Friezen na 58 minuten een gouden kans. Nilsson kwam vrij voor de keeper, op aangeven van Prager. De Zweed ging langs doelman Fernandes, maar schoot zwak in. De Vries miste vervolgens in de nastoot. De mogelijkheid kwam niet eens uit de lucht vallen: SC Heerenveen startte sterk in de tweede helft, onder meer dankzij de goede invalbeurt van Bruggink.

Het af en toe hard spelende Steaua nam het initiatief snel over en Dica miste (weliswaar in buitenspelpositie, maar er werd gevlagd noch gefloten) een ongelooflijke kopkans. De confrontatie verzandde en een bloedeloze remise leek in aantocht. Arnold Bruggink zorgde echter op wonderschone wijze voor de 0-1. Van ruim twintig meter schoot hij de bal in de kruising, onhoudbaar voor doelman Fernandes. Even leek de 0-2 in de lucht te hangen, tot ontsteltenis van het thuispubliek. Steaua liet het echter niet verder komen.

SC Heerenveen strandt net als in 2004/2005 in de derde ronde. Het kan zich nu volledig concentreren op de competitie, want ook in de Gatorade Cup is de ploeg vroegtijdig geëlimineerd.


Steaua Boekarest – SC Heerenveen 0-1
84. Bruggink 0-1

Eerste wedstrijd 3-1, Steaua Boekarest naar achtste finales

Arbiter: Jara (Tsj)
Geel: Iacob (Steaua Boekarest), Vandenbussche (SC Heerenveen)


Opstellingen:

Steaua Boekarest: Fernandes, Goian, Radoi, Waciu, Ogararu, Nesu ( 80. Christea), Paraschiv, Bostina, Iacob, Nicolita ( 72. Oprita), Dica.

SC Heerenveen: Vandenbussche, Seip, Hansson, Breuer ( 46. J.Drost), Derveld, Prager, Pranjic, Nørregaard ( 46. Bruggink), Yildirim, De Vries, Nilsson ( 71. Hanssen).