Herdenking overlijden Ben Tijnagel (41)

Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen de Geleen Eaters zullen de Nijmegen Emperors vandaag de maandag overleden ijshockeylegende en 56-voudig international Ben Tijnagel herdenken.

Tijnagel was de bestuurder van de personenwagen die afgelopen maandag op de A57 in Duitsland verongelukte. Net als de bestuurders van de vrachtwagen en de bus die ook bij het ongeval betrokken waren was Tijnagel op slag dood. Zijn vriendin raakte bij het ongeval zwaar gewond.

Tijnagel wordt gezien als de beste ijshockeyer die Nijmegen ooit heeft voortgebracht. In het seizoen 1979-1980 maakte hij op 15-jarige leeftijd zijn debuut voor de Flame Guards uit de Keizerstad. Vier seizoenen later was hij van onschatbare waarde voor het jongste team dat ooit de landstitel won en het oppermachtige Feenstra Flyers uit Heerenveen van de troon stootte. Op zijn 17e, in 1981, werd hij international, en hij kwam in vijf jaar tot 56 wedstrijden voor Oranje.

Grote kwaliteiten van Tijnagel waren zijn snelheid op de eerste meters, zijn wendbaarheid en zijn doelgerichtheid. In elf jaar Nijmegen liet hij 322 goals en 270 assists in 363 wedstrijden aantekenen. Na zijn overstap naar de Rotterdam Panda's kwamen daar nog eens 260 goals en 160 assists bij. In Rotterdam haalde hij in zijn debuutseizoen, tevens het debuut van Rotterdam in de eredivisie, direct de landstitel binnen en won hij de playoffs. In latere seizoenen won hij nog tweemaal de landstitel en veroverden de Panda's nog tweemaal de nationale beker. In 1989 werd Tijnagel tot speler van het jaar gekozen. Na Rotterdam keerde hij terug bij Nijmegen om hen aan de derde landstitel in de historie te helpen. Na het seizoen 1993-1994 leek het voor Tijnagel voldoende te zijn, hoewel hij het seizoen erop nog enkele malen voor de uit de as van de Flame Guards herrezen Nijmegen Tigers uitkwam.

In 1997-1998 begon het toch weer te kriebelen en laadde Tijnagel zich nog eenmaal op voor een seizoen bij de Tigers. Het resultaat was de zesde landstitel in Tijnagels carrière. In 2002 nam de nummer 11 bij de Tigers de coaching over van de ontslagen Paul Strople. Vanwege een krappe selectie kwam hij zelfs nog eens als speler in actie. Een jaar later ondernam Tijnagel een initiatief om de Nijmegen Tigers van de ondergang te redden, maar dat mocht niet baten. Na een afwezigheid van een seizoen was Nijmegen echter terug, dit keer als de Nijmegen Emperors. Het bedrijf van Tijnagel prijkt als sponsor op de shirts van de keizers van het ijs. Ben Tijnagel: speler, fan, coach, sponsor, ijshockeylegende.