Roddick finalist op Wimbledon

Andy Roddick staat net als vorig jaar in de finale van Wimbledon. In een spannende wedstrijd was hij de meerdere van de Zweed Thomas Johansson: 6-7, 6-2, 7-6 en 7-6.

De spelers begonnen vandaag op een 6-5 stand in de eerste set in het voordeel van Roddick. Gisteren werd de wedstrijd bij deze stand wegens de regen afgebroken. Johansson behield eenvoudig zijn opslag zodat een tiebreak de beslissing moest gaan brengen. Roddick kwam op 6-5 op setpoint, maar maakte een onnodige fout met zijn forehand. Johansson sloeg wel toe op zijn eerste setpoint: 8-6.

In de tweede set begon Johansson zeer zwak; hij werd al snel twee keer gebroken. Zijn onnodige fouten deden de Zweed in deze fase de das om. Roddick serveerde heel makkelijk de set uit. Na twee sets had de Amerikaan trouwens een eerste opslagpercentage van 81 procent. De volgende set zou langer duren dan de eerste twee sets bij elkaar en kende een zeer hoog niveau. Zowat elke game leverde een intens gevecht op, met breakkansen over en weer. Roddick brak op 5-5 als eerste, maar Johansson sleepte weer een tiebreak uit het vuur. Vooral in deze fase liet de Zweed zien waarom hij in 2002 de Australian Open op zijn naam schreef.

Op 6-5 in die tiebreak mocht Johansson serveren voor de set. Maar de Zweed leek extreem zenuwachtig; een eerste service ging wel vijf meter buiten de lijn en ook in de rally oogde de Zweed niet standvastig: Roddick redde het setpunt. Na een aantal zinderende rally’s won Roddick de tiebreak nadat Johansson een volley in het net sloeg en de Amerikaan zelf een sterke service produceerde: 12-10.

De vierde set begon wat minder spectaculair: beide spelers serveerden sterk en hadden weinig moeite hun opslaggames winnend af te sluiten. Op 5-4 kwam Roddick op twee punten van de zege, maar enkele fantastische winners van Johansson zorgden ervoor dat de Zweed in de race bleef. Op 5-5 in de tiebreak vond iets afschuwelijks plaats voor Johansson: een return van Roddick raakte de netband en viel tergend langzaam neer op een onbereikbare plaats voor Johansson. Een ijzersterke service van Roddick maakte een eind aan een boeiende halve finale.

Roddick stuit in de finale op Roger Federer, die gisteren niet werd gehinderd door de regen in zijn partij tegen Lleyton Hewitt. Het is de reprise van de finale van 2004, toen Federer in vier sets ‘A-rod’ versloeg. Federer is tevens de enige speler die Roddick de afgelopen drie jaar op gras kon kloppen.