Charteau winnaar zesde rit Catalonië

Anthony Charteau heeft de zesde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. Ondanks onverwachte problemen in de slotfase behield Popovych de leiderstrui.

Charteau ontglipte één kilometer van de streep de restanten van een kopgroep. Niemand zag de 25-jarige Fransman meer terug. Beat Zberg en José Luis Arrieta strandden op vier seconden van Charteau, die zijn eerste profzege boekte.

Na een aantal zware dagen was deze rit van Llivia naar Palleja te betitelen als een overgangsrit. In de bijna tweehonderd kilometer lange etappe werd dit keer slechts één berg van de eerste categorie aangedaan.

Op dertig kilometer van de finish ontstond een omvangrijke kopgroep met grote namen: Botero, Mayo, Moreau en Rogers. Ook onze landgenoot Weening vatte vooraan post.

Vooral door de aanwezigheid van Rogers zag Discovery-Channel (van leider Popovych) zich genoodzaakt het tempo in het peloton op te drijven. Zij kregen daarbij hulp van Davitamon-Lotto en Kaiku, die een sprint wilden forceren.

Pas vijf kilometer voor de meet was het gevaar Rogers geneutraliseerd. Hierna volgde een spervuur van demarrages tussen de overgebleven coureurs uit de kopgroep. Die van Charteau bleek uiteindelijk de winnende.

Bram de Groot viel tijdens deze etappe redelijk hard op zijn linkeronderarm. Morgen wordt bekeken of een operatie noodzakelijk is. Zonde, want De Groot is dit jaar aardig op dreef.

Morgen is de slotetappe van de Ronde van Catalonië, naar Barcelona. Het is zeker niet voor de poes wat de renners morgen krijgen voorgeschoteld. Onderweg moeten nog diverse cols worden overwonnen, waaronder de lastige Alt D’Ullastrell. Toch lijkt Popovych zeker van de eindzege.


Uitslag zesde etappe:
1. Anthony Charteau (Fra) 4.16.54
2. Beat Zberg (Zwi) + 0.04
3. José Luis Arrieta (Spa) + 0.04
4. Pieter Weening (Ned) + 0.04
5. Lorenzo Bernucci (Ita) + 0.04


Klassement na zes etappes:
1. Yaroslav Popovych (Oek) 20.03.59
2. Leonardo Piepoli (Ita) + 0.20
3. Frédéric Moncoutié (Fra) + 0.59
4. Michael Rogers (Aus) + 1.18
5. Aitor Osa (Spa) + 1.23